O casă pe plajă ce profită din plin de razele soarelui
Aceasta locuinta unifamiliala construita pe o plaja din Australia combina arhitectura contemporana cu peisajul deosebit pentru a defini trei zone diferite care, in functie de nevoile familiei, pot sa fie inchise sau deschise, accentuand astfel legatura spatiala dintre interioare si mediul inconjurator. Strategiile durabile, materialele si tehnologia implementate in proiect de catre echipa de arhitecti OLA Studio transforma aceasta casa de vacanta intr-un spatiu placut, eficient, un mediu in armonie cu natura menit sa ii relaxeze pe locatari.
Peretii acoperiti cu sipci din lemn natur se remarca printr-o paleta variata de nuante placute, care odata cu trecerea timpului si sub influenta oceanului vor prinde o patina frumoasa menita sa puna in valoare geometria casei si sa o ajute sa se integreze mai bine in peisajul natural inconjurator. Pentru a proteja interioarele de soarele puternic sau de vanturile de coasta, fiecare vitraj a fost prevazut cu obloane glisante realizate din panouri de lemn masiv, astfel ca in pozitie inchisa anvelopanta capata un aspect unitar.
Volumul dezvoltat pe un singur nivel este orientat S-V, cu deschidere spre golf astfel incat interioarele sa beneficieze de perspective panoramice. Casa a fost impartita in trei zone importante: spatiul destinat parintilor, spatiul copiilor si al oaspetilor, precum si o zona de zi deschisa compusa din bucatarie, loc de luat masa si spatiul pentru discutii. Aceasta organizare incurajeaza varietatea spatiilor deschise combinate cu cele intime, retrase si relatia care se stabileste intre ele prin intermediul vitrajlor mobile si a teraselor exterioare. Avand in vedere cadrul natural in care a fost construita casa, arhitectii au considerat extrem de importanta relatia dintre spatiile interioare si cele exterioare astfel ca terasele generoase si vitrajele glisante ajuta la estomparea granitei dintre cele doua zone, permitand casei sa isi extinda camerele spre spatiile amenajate la exterior.
Panourile foto-voltaice amplasate pe acoperis asigura locuintei energia electrica necesara iluminatului interior si a functionarii diferitelor echipamente. Apa de ploaie este si ea colectata in rezervoare, de unde este reintrodusa in circuitul menajer. Vitrajele cu ochiuri mobile permit ventilarea naturala a casei, incurajand circulatia aerului si racorirea spatiilor dimineata si seara. Anvelopanta bine izolata, obloanele pline si parasolarele din lamele de lemn asigura mentinerea unui climat optim la interior cu un consum redus de energie. Materialele naturale folosite creeaza un spatiu interior placut, aerisit si usor de intretinut. Beneficiarii au dorit chiar sa refoloseasca o serie de elemente de mobilier pe care le aveau de la vechea casa, pentru a crea o atmosfera familiara.