O casa pe versantul stancos al unui lac de acumulare
Atunci cand Sforza Seilern Architects - o colaborare intre Studio Seilern Architects si Muzia Sforza - a fost contractata pentru proiectarea unei locuinte care sa isi deschida interioarele spre peisajul spectaculos al unui lac de acumulare din Africa, provocarea a constat in crearea unei arhitecturi a carei estetica sa echivaleze frumusetea naturii inconjuratoare. Rezultatul final este o locuinta spatioasa, amplasata pe o stanca de granit de pe versantul lacului, la inaltime, astfel ca privitorul poate admira in voie intinderea de apa si campurile agricole de pe dealurile din imprejurimi.
Construita pentru un muzician, casa are o suprafata de 1500mp inclusiv un studio de inregistrari si terase spatioase in aer liber. Volumul cladirii se remarca prin forme aplatizate, evidentiate prin intermediul stresinilor ample, iesite in consola peste terase, oferind astfel protectie de soarele arzator. Zonele de locuit sunt delimitate de vitraje pe toata inaltimea fatadei astfel incat sa asigure deschidere spre peisaj. Placaje din granit de provenienta locala finiseaza pe exterior casa, facand legatura la nivelul texturilor si culorilor cu roca masiva pe care a fost construita casa. Anvelopanta constructiei ce gazduieste garajul este o impletitura din metal amintind de traditionalele cosuri din rachita produse de localnici.
Spatiul zonei de zi beneficiaza de o inaltime dubla de nivel, in care se gaseste o zona de recreere si un loc de luat masa. Dormitorul matrimonial, impreuna cu zona de dressing si baia proprie a fost amenajat intr-un spatiu separat, la un nivel mai coborat. O piscina amenajata la nivelul inferior face legatura cu oglinda lacului. Un perete curb vopsit in rosu se infasoara intr-unul din colturile zonei de zi, delimitand spatiul dedicat bibliotecii si salonului cu pian. O terasa acoperita a fost amenajata la primul nivel si se remarca prin siluetele verticale ale copacilor ce strapung planseul prin decupaje circulare, menite sa le asigure lumina naturala. Doua volume placate in granit ies in consola de sub generosul acoperis, gazduind dormitoarele copiilor, cele pentru oaspeti si personal, impreuna cu baile dedicate si spatiile de depozitare.
Aproape toate materialele de constructie folosite la realizarea locuintei de la Barajul Gota, exceptie facand vitrajele si hidroizolatia terasei, sunt de provenienta locala, urmarind sustinerea producatorilor si a industriei din zona.