O casa pentru bunici si familia extinsa
Echipa de arhitecti de la BUDIC a fost contractata de beneficiar pentru realizarea unui proiect de casa adaptat pentru un cuplu ai carui copii au propriile familii, dar care in perioada sarbatorilor de iarna trebuia sa asigure spatiu suficient pentru cei peste 60 de membri ai familiei extinse. In egala masura, celor doi le placeau conacele franceze si doreau sa profite de amplasament si de peisaj.
Folosind referintele indicate de beneficiari, arhitectii au creat un modul spatial cu acoperis in patru ape ce se regaseste peste tot in plan, avand dimensiuni variate in functie de spatiul pe care il deserveste. Aceasta abordare le-a permis sa obtina interioare separate, dar adaptabile, iar din punct de vedere al aspectului exterior acoperisurile puteau avea invelitori din tigle conform caselor traditionale mexicane, respectand cerintele impuse de reglementarile locale cu privire la inaltimea maxima. La interior spatiile sunt ample, ajungand si pana la 7.8m inaltime.
Modelul piramidal este regasit si la nivelul modelului din pardoseala, la usi si la mobilierul fix, obtinandu-se o coerenta a limbajului arhitectural.
Din punct de vedere functional, proiectul este organizat foarte simplu, in doua aripi - una publica si cealalta privata, legate intre ele printr-un vestibul care se deschide spre o terasa cu vedere la lac. Accesul in acest vestibul se face printr-o curte inchisa si protejata de coroana unui copac batran.
Volumul privat al casei contine dormitorul matrimonial, cu baie proprie iar la etaj, sunt dormitoarele oaspetilor accesibile prin intermediul scarii principale. Camera TV sau biroul este un spatiu care face trecerea dintre zona privata si cea publica. Aici au fost organizate o serie de spatii care comunica intre ele - zona de zi, barul, locul de luat masa, salonul de mic dejun si bucataria - care la nevoie pot sa fie separate si folosite independent. Dorinta beneficiarilor de a fi in permanenta in contact vizual cu nepotii de la nivelul bucatariei a fost rezolvata prin inserarea unei camere de joaca la mezanin, de unde se deschide spre spatiul bucatariei.
La final proiectul a reusit sa raspunda cu brio cerintelor beneficiarilor adaptand visul lor de a trai intr-o „vila franceza” si in acelasi timp sa organizeze spatiile astfel incat sa respecte nevoile lor functionale si de confort.