O casă pentru un fotograf rezolvată într-un volum
Hyde Architects au proiectat aceasta locuinta moderna la baza unei vechi cariere de piatra din Parcul National Brecon, South Wales.
Echipa a reusit sa se descurce cu un buget limitat impus de beneficiar creand o forma simpla, rectangulara, care respecta constrangerile impuse de teren. Structura avand doar doua niveluri a fost inchisa intr-o anvelopanta din otel Corten, strapunsa din loc in loc de vitraje si decupaje.
Desi amplasata intr-o zona stancoasa, arhitectii au reusit sa inspire volumului un aer de imponderabilitate prin suspendarea acestuia in consola pe o serie de pile. Prin materialele folosite, desi paleta cromatica este apropiata, s-a obtinut un constrast intre versantul rugos, presarat cu pietre, si suprafata lisa a otelului. Peretele cortina de pe latura ingusta a casei deschide interiorul amplu, cu inaltime dubla, spre vale si natura inconjuratoare. Aceasta suprafata vitrata este o reinterpretare a obiectivului unui aparat foto, capabil sa „capteze lumina si sa incadreze diferite perespective interesante”.
La nivelul parterului au fost construiti doar pereti din beton aparent necesari pentru a sustine volumul de deasupra si pentru a delimita zona de acces in casa. Platforma de la parter poate fi folosita ca spatiu de parcare a masinilor sau terasa in aer liber, dar care beneficiaza de protectie impotriva ploii sau soarelui. O pasarela care porneste de la nivelul primului etaj, dintr-o logie retrasa, permite accesul spre exterior, in zona accidentata a vechii cariere de piatra, unde a fost amenajat si spatiul pentru gratar.
Arhitectii au proiectat locuinta avand in vedere implementarea unor tehnologii menite sa ii asigure eficienta energetica si o influenta redusa asupra mediului inconjurator. Locuinta a fost prevazuta cu un sistem de recuperare de caldura care impreuna cu termoizolatia eficienta folosita pentru anvelopanta asigura un consum optim de energie.
Mai multe informatii gasiti pe inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa