O veche fabrica din Milano, transformata cu ajutorul betonului aparent
In anumite zone aceasta practica s-a bucurat de un enorm succes astfel ca dezvoltatorii imobiliari au profitat de ocazie extinzandu-si investitiile pe strazile adiacente, in cautare de terenuri disponibile.In Milano, orasul care da tonul in designul la moda, vechi structuri apartinand fostelor fabrici sunt de cele mai multe ori preluate de ateliere si showroom-uri ale diferitor companii care doresc sa isi promoveze produsele intr-o zona care este inca in transformare.
In acest fel s-a descoperit si terenul in cauza, pe strada Morimondo a carei constructie din caramida rosie datand de la inceputul secolului al XX-lea a fost transformata de catre arhitectul Giuseppe Tortato astfel incat sa se potriveasca cu noile tendinte. Spatiul comercial a fost modernizat cu ajutorul vitrajelor, al panourilor din beton aparent, al metalului si lemnului, astfel ca fiecare element sa se regaseasca intr-o sumedenie de forme si finisaje, peste tot in interior si la exteriorul cladirii.
Municipalitatea a emis o serie de reglementari de care arhitectul a trebuit sa tina seama printre care si obligativitatea pastrarii geometriei, proportiilor si inaltimii constructiei originale. Arhitectul declara urmatoarele: „Avand aceste restrictii exista riscul ca intregul proiect de reconversie sa poata fi usor compromis si cu toate acestea am decis sa cream ceva special”.
Drept urmare o mare parte din zona centrala a cladirii a fost invelita intr-o fatada din beton. Acesta se prezinta intr-o gama variata de nuante de gri, iar fasiile au latimi diferite imitand parca un cod de bare. Suprafetele panourilor sunt perforate de cuburi de diferite dimensiuni si pozitionate aleator astfel incat sa creeze un model neuniform, dinamic. Realizat in colaborare cu Seves, aceasta anvelopanta din beton aparent ofera trecatorilor o fatada unitara dar dinamica, ce pune in valoare noua constructie.
Pe cele doua laturi ale constructiei din caramida au fost construite doua aripi noi, una care pune accentul pe spatii publice, generoase si ample iar cealalta oferind zone individuale, mai intime. Toate spatiile beneficiaza de legaturi directe cu o serie de curti interioare amenajate prin intermediul vitrajelor de mari dimensiuni, care permit in acelasi timp luminii naturale sa inunde interioarele punand in valoare spatiile si texturile diferitelor materiale folosite.
Mai multe informatii gasiti pe http://www.worldarchitecturenews.com