O cladire rezistenta la incendii si cutremure, construita din 1.5 milioane de sticle de plastic
Surprinzator, dar arhitectura din sticle de plastic reuseste foarte bine sa transforme o problema a zilelor noastre intr-o oportunitate fantastica pentru mediul inconjurator. Uimitoare cladire EcoARK din Taipei, Taiwan, este un exemplu graitor. Construit din 1.5 milioane sticle de plastic reciclate, pavilionul masiv este, surprinzator, o structura suficient de puternica incat sa reziste fortelor naturii, atat incendiilor, cat si cutremurelor.
Proiectata de arhitectul Arthur Huang, cladirea de 9 nivele al carei pret de constructie s-a ridicat la 3 milioane de dolari, functioneaza cu energie solara. Conceptul sub care a fost construita este “Reduce, Refoloseste si Recicleaza”.
Planuit ca un spatiu de expozitie in timpul Taipei International Flora Expo din 2010, pavilionul EcoARK a continuat sa isi transmita mesajul despre sustenabilitate pe parcursul a inca sapte ani. Desi Taiwanul are unul dintre cele mai respectate programe nationale de reciclare, tara utilizeaza 4.5 milioane de PET-uri pe an. Astfel, pentru a spori constientizarea problemei deseurilor plastice, producatorul de PET-uti Far Eastern Group, alaturi de arhitectul Arthur Huang de la biroul Miniwiz, a proiectat si construit cladirea prietenoasa cu mediul EcoARK.
EcoARK a fost prima cladire din PET-uri din lume. Tehnologia din spate, propusa de Miniwiz, consta in folosirea unor blocuri transparente realizate din sticle de plastic reciclate. “Caramizile” au fost create din peste un million de sticle topite si apoi suflate, ca sticla, si readuse la o forma asemanatoare. Materialul se monteaza cu ajutorul canelurilor, precum piesele LEGO, doar ca in cazul de fata este nevoie si de o cantitate mica de adeziv siliconic.
Odata asamblate in paneluri dreptunghiulare plate, blocurile de constructie sunt acoperite de o pelicula rezistenta la foc si apa. Pentru a ajunge la fatada transparenta si arcuita, blocurile modulare au fost asamblate pe o structura din otel. Desi EcoARK cantareste de doua ori mai putin decat cladirile conventionale, este rezistenta la cutremure si taifunuri, si poate rezista la vanturi cu viteze de pana la 130 km/h.
Utilizarea sticlelor reciclate de plastic nu este singura strategie prietenoasa cu mediul pe de care EcoARK beneficiaza. Pavilionul a fost construit prin tehnici cu emisii reduse de carbon, pentru a obtine o amprenta de carbon zero in timpul lucrarilor. In plus, cladirea se ventileaza natural, fara a fi nevoie de aer conditionat. Aerul dinauntrul blocurilor din sticle reciclate asigura, de asemenea, termoizolatia necesara, iar apa de ploaie este colectata si refolosita pentru a raci interiorul. Transparenta blocurilor de constructie permite iluminatul natural, iar energia electrica necesara pentru a tine aprinse cele 40.000 de LED-uri care lumineaza cladirea pe timpul serii este asigurata de un sisteme solare si eoliene.