O față nouă și eficientă pentru o veche construcție tip bungalou
Daca este sa analizati casa Thornbury din Victoria, Australia, dupa aspectul exterior ati spune ca lucrarile de constructie abia ce s-au incheiat. Adevarul este altul, casa este o renovare a unei constructii existente din tipologia bungalourilor californiene.
Firma locala Steffen Welsch Architects a transformat volumul mic si intunecos intr-o constructie cu aspect modern, spatii si dotari pe masura. Proiectarea a avut in vedere implementarea unor strategii si echipamente printre care incalzirea solara pasiva, sisteme fotovoltaice si sisteme de incalzire/racire eficiente astfel incat noua locuinta sa ofere familiei un mediu de trai sanatos si mai ales economic.
Beneficiarii au cerut arhitectilor sa creeze spatii noi si sa le adapteze pe cele existente la cerintele fiecarui membru al familiei. Casa initiala orientata spre strada, a fost recompartimentata astfel incat sa adaposteasca dormitoarele. In acelasi timp, volumul nou construit in spate ofera spatiul necesar functiunilor de zi: bucataria, locul de luat masa, zona de discutii si chiar o camera de oaspeti si un birou.
Inainte de inceperea lucrarilor de renovare interioarele erau scunde si intunecoase, de aceea s-a regandit anvelopanta, pentru ca in functie de pozitia soarelui sa se obtina mai multa lumina naturala, dar fara a genera probleme de supraincalzire a spatiilor. Unde a fost necesar, obloane si volume in consola asigura protectie in zilele fierbinti de vara.
Constructia a fost realizata folosindu-se materiale naturale, de provenienta locala. Exteriorul a fost placat cu sipci din lemn de cedru rosu provenit din paduri exploatate controlat. Culoarea si textura lemnului ofera volumetriei un design contemporan, cu suprafete generoase si muchii drepte frumos evidentiate prin schimbarile de textura.
Volumul nou construit a fost inchis cu pereti din pamant compactat provenit din excavarile facute in vederea realizarii fundatiilor. Acestia joaca un rol important in reglarea climatului interior, actionand ca elemente de masa care acumuleaza caldura pe timpul zilei si o disipa la interior pe timpul noptii. Termoizolatia performanta impreuna cu vitrajele duble asigura un nivel sporit de izolare termica a casei, eficientizand la maximum consumul de energie. Sistemul de incalzire/racire prin pardoseala impreuna cu pompa de caldura asigura pe perioada anotimpului rece o temperatura confortabila la un cost scazut, iar vara actioneaza ca sistem de racire al intregii case. Suplimentar, casa a fost dotata cu panouri fotovoltaice de 1kW menite sa suplimenteze necesarul de energie pe care il primeste din reteaua locala.