Un vechi sediu de bancă transformat într-o clădire de birouri a viitorului
Biroul UNStudio a finalizat de curând transformarea vechiului sediu al unei bănci din Eindhoven, Țările de Jos, într-o clădire guvernamentală de birouri modernă. ‘Fellenoord 15’ îmbină conceptul de mediu de lucru sănătos și flexibil cu principiile construirii sustenabile.
Arhitecții au văzut potențial în clădirea existentă, ”un bastion dificil de accesat în interiorul orașului”, cu interioare ”deconectate și fragmentate”, care nu mai servea nevoilor unui colectiv în schimbare și tot mai extins. Astfel au decis ca în loc să demoleze structura veche să o păstreze, rezultând o amprentă de carbon cu 40% mai mică decât în cazul în care ar fi fost construită o clădire nouă. Designul a obținut certificarea BREEAM Excellent.
”În ultimii ani, impactul negativ al industriei construcțiilor asupra mediului a schimbat modul în care privim demolarea clădirilor existente în favoarea unor clădiri noi. Renovarea sau redezvoltarea fondului existent de clădiri și extinderea duratei de viață a clădirilor noastre sunt preferate în prezent ca soluții mai sustenabile, asigurându-se în același timp păstrarea importanței istorice sau locale inerente”, spun arhitecții UNStudio.
Cu o suprafață de 32.000 de metri pătrați, noua clădire de birouri este echipată cu tehnologie de ultimă generație care îmbunătățește deopotrivă experiența utilizatorilor și managementul clădirii.
Sustenabilitatea a fost intrinsecă procesului de proiectare. Printre altele, arhitecții au optat pentru energie geotermală pentru încălzire și răcire, au adăugat panouri fotovoltaice și au selectat specii de plante pentru protejarea biodiversității locale, alături de instalarea de ”hoteluri” pentru insecte și cutii speciale pentru lilieci.
O rețea de senzori este folosită pentru a furniza informații cu privire la comportamentul utilizatorilor, pe baza cărora poate fi redus consumul de energie și îmbunătățită utilizarea eficientă a spațiilor.
Planul clădirii a fost optimizat astfel încât să fie valorificate în cel mai înalt grad deschiderile și lumina naturală, iar spațiile au fost organizate în sensul unei gradări a activității, cu un centru activ și spații de lucru liniștite situate în zonele periferice.
La exterior, o plasă metalică în dublu strat creează un interesant efect de moar.
Spațiul public a fost activat prin deschiderea clădirii către țesutul urban înconjurător, mai explică arhitecții. Noua intrare conectează strada la atriumul clădirii prin intermediul unei scări semipublice.