O geometrie interesantă pentru un spațiu de birouri, obținută cu ajutorul containerelor de marfă
Cargotecture, asa cum va sugereaza si denumirea, este un sistem de structuri moderne care permite realizarea arhitecturii cu ajutorul containerelor de marfa. In aceasta categorie se inscrie si propunerea arhitectului londonez James Whitaker pentru o cladire de birouri din Germania, gandita sa fie eficienta la nivelul costurilor de investitie si exploatare.
O agentie de publicitate a dorit sa beneficieze de un sediu cu o arhitectura deosebita fara sa fie nevoie sa investeasca sume semnificative. Din pacate, ca urmare a situatiei economice generale, proiectul nu s-a finalizat, agentia incheindu-si activitatea inainte de demararea lucrarilor de constructie. Cu toate acestea, proiectul are potential si de aceea am decis ca merita sa il prezentam.
Hechingen Studio este o cladire de birouri a carei forma se aseamana cu un cristal brut, compus dintr-o multitudine de containere orientate astfel incat sa capteze cat mai multa lumina naturala. Geometria constructiei a fost inspirata de modelul de dezvoltare a unor cristale de laborator in combinatie cu turnurile zvelte ale castelului Hohenzollern din secolul al XI-lea care profileaza pe un deal in apropierea localitatii. Whitaker declara ca a gandit intreaga cladire sa poata fi ridicata pe piloni, iar containerele de la etaj sa fie pozitionate peste cele de la parter, astfel incat structura sa beneficieze de stabilitate.
Pozitionarea in plan a containerelor urmareste forma unei stele, cele de la etaj intercalandu-se peste si fiind orientate in directii diferite.
Capatul fiecarui container a fost inchis complet in sticla, vitrajele masive permitind luminii sa patrunda in cantitati generoase pana in zona centrala si sa ofere perspective spectaculoase spre imprejurimi si spre cer. Atmosfera de la interior este una aerisita, spatiul deschis permitand angajatilor sa lucreze in zone separate, beneficiind de intimitate si liniste, dar in acelasi timp mentinand un grad ridicat de comunicare la nivel vizual.
Mai multe informatii gasiti la www.inhabitat.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa