O gradinita unde copiii se joaca in apa de la ploaie
Tinand cont de importanta pe care o are jocul in natura pentru copii in general dar mai ales pentru cei aflati la o varsta frageda, biroul de arhitectura Hibino Sekkei a proiectat o gradinita in care cei mici se pot juca in voie in apa de ploaie. Amplasata in orasul Kumamoto, gradinita Dai-ichi Yochien se remarca printr-o curte interioara deschisa prin care apa de ploaie patrunde in interior si este colectata intr-un bazin amenajat la nivelul pardoselii.
Copiii sunt entuziasmati de posibilitatea de a se balaci in apa, de aceea in zilele caniculare iau cu asalt orice fantana sau joc de apa din marile orase. Exploatand aceasta preferinta arhitectii au conceput un spatiu in care cei mici sa interactioneze liber cu apa, fara ca parintii sa isi faca griji ca se uda sau cad pentru ca jocul lor este supravegheat si spatiul atent conceput sa nu conduca la producerea de accidente. Curtea interioara este un spatiu multi-functional deschis prevazut pe laterale de fasii acoperite, dar care mentin o legatura directa cu zona centrala astfel incat se pot organiza activitati variate. Dupa o ploaie de vara in zona centrala se acumuleaza apa avand o adancime vaiabila, nu mare dar suficienta cat sa ii entuziasmeze pe cei mici si sa inceapa balaceala.
In orice alta zi a anotimpului cald, curtea centrala este locul indeal pentru ca cei mici sa joace fotbal, badminton sau orice alt joc ce presupune spatii ample pentru alergat si consumat energia. Iarna, transformarea este totala spatiul central devenind un patinoar pe care copii isi imbunatatesc coordonarea si simtul echilibrului.
Intregul plan care a stat la baza temei de proiectare urmarea crearea unor spatii flexibile, primitoare, menite sa incurajeze interactiunea dintre copii. In egala masura spatiile trebuiau sa beneficieze din plin de lumina naturala dar fara a conduce la supraincalzirea diferitor zone, de aceea solutia curtii interioare centrale a fost o alegere fireasca ce rezolva aceasta necesitate, asigurand deopotriva si ventilarea naturala a incaperilor.
Mai multe informatii gasiti la www.inhabitat.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa