Un mini „satuc” pentru copii, construit in Copenhaga
Echipa daneza de arhitecti COBE Architects a realizat imobilul care gazduieste gradinita Frederiksvej iar compozitia volumetrica aminteste de un mic satuc si casutele traditionale care il compun. Construita in Copenhaga, gradinita are un design inovator care se distanteaza de reprezentarea spatiala traditionala specifica acestei functiuni, fiind compusa din 11 case de dimensiuni variate ce delimiteaza spatii exterioare destinate petrecerii timpului liber.
Creat in colaborare cu arhitectii peisagisti de la Preben Skaarup, inginerii Soren Jensen si consultantii de la Learning Spaces, proiectul gradinitei Frederiksvej a castigat concursul lansat in acest scop si acum deserveste nevoile de invatare si de joaca ale 182 de copii. Aranjarea in plan a celor unsprezece casute reproduce la o alta scara densitatea urbana a orasului, formele si proportiile cladirilor inconjuratoare. Desi casele cu acoperisuri inclinate sunt percepute de la exterior ca fiind volume separate, la interior toate acestea sunt legate intre ele pentru a crea spatiile necesare gradinitei. Volumele variaza in inaltime, in functie daca la interior sunt doua sau trei niveluri, au culori si materiale diferite pentru a asigura diversitate.
Pozitionarea in plan a fost facuta tinandu-se cont de legaturile interioare ce trebuiesc asigurate intre diferitele zone ale gradinitei, de orientarea fata de punctele cardinale si de relatia cu spatiile exterioare amenajate. In acest fel compozitia prezinta o dinamica a formelor care este placuta privitorului si ii creaza senzatia ca se afla intr-un mic satuc de provincie.
„Am dorit sa cream o gradinita intr-o singura clasa” declara Dan Stubbergaard, fondatorul si Directorul de Creatie de la COBE. „In ziua de astazi observam ca exista tendinta de a construi gradinite din ce in ce mai mari. Dar este important pentru noi sa cream spatii intime, adaptate perceptiei copiilor mici asupra mediului inconjurator, in care sa ajunga sa-si petreaca mare parte din zi. Diversitatea a fost un element important pe care am dorit sa il regasim in design, astfel ca am creat o mare varietate de spatii, care sustin mai multe tipuri de activitati pe tot parcursul anului.”
Luminatoare ample permit razelor soarelui sa patrunda in interioare. Doua curti interioare au fost inserate in planul compozitiei pentru a fi folosite ca spatii de intalnire si comunicare, protejate de plase transparente care permit copiilor sa vada ce se intampla la diferite etaje si luminii naturale sa inunde interioarele. Structuri din lemn ale caror forme reproduc imaginea unei case sunt raspandite prin gradinita pentru a gazdui: chicinete, spatii de joaca si de relaxare sau zonele utilitare.