Inspiratii si ponturi pentru amenajarea locurilor de joaca ale copiilor
Daca simtiti ca locul de joaca al propriilor copii mai are putin si acapareaza toata camera, tranformand-o intr-un spatiu in care predomina haosul ei bine este cazul sa faceti ceva. Va prezentam in continuare o serie de ponturi care va pot ajuta sa mentineti o oarecare ordine si in acelasi timp sa lasati obiectele la indemana copiilor.
1. Incercati sa amenajati spatiul respectiv astfel incat sa fie confortabil pentru toti copii. In cazul de fata acest lucru a fost obtinut prin utilizarea inteligenta a culorilor, combinand nuante de bleu-marin cu accente puternice in rosu obtinand o atmosfera prmitoare de care se poate bucura intreaga familie.
2. Inserati o casa de papusi sau un cort in camera. In cazul prezentat locul de joaca este amenajat in zona de zi pe care o imparte cu parintii dar pentru a defini un loc clar pentru copil acestia au ales sa instaleze un mini-cort. Acesta functioneaza perfect si in spatii mai mici existand diferite modele si dimensiuni din care sa alegeti.
3. Acceptati si inspirati-va din culorile lor preferate. Intreaga casa poate sa capete o tenta ludica daca renuntati sa canoane si dati frau liber imaginatiei. Carui copil nu i-ar placea sa vada curcubeul pe pereti?!
4. Oferiti fiecarui copil un loc al lui. In acest caz parintii au decis sa transforme sufrageria in loc de joaca astfel ca fiecare copil sa poate beneficia de propriul sevalet si depozitari separate.
5. Sa nu va fie frica sa impartiti spatiul. Daca limitarile de suprafata o impun puteti alege sa amenajati locul de joaca intr-o camera pe care sa o folositi impreuna urmarind doar sa delimitati cu ajutorul mobilierului respectivele zone.
6. Optimizati spatiul. Pentru a mentine ordinea fiecare lucru trebuie sa isi gasesca locul fie ca vorbim de un raft, dulap, cutie sau cos.
7. Realizati o mini galerie de arta. Pentru a personaliza spatiul copiilor puteti alege sa creati pe perete o mini expozitie cu diferite desene si creatii ale copiilor.
8. Includeti accesorii din viata reala, dar la o scara potrivita cu ei. Acest loc de joaca a fost dotat cu o matura si un mop in miniatura, potrivite pentru a fi folosite de cei mici. Avand in vedere ca lor le place la nebunie sa ne imite acesta este un bun prilej de ai incuraja sa aiba grija de propriul spatiu.
9. Desemnati zone pentru diferite jocuri si activitati. In cadrul aceluiasi spatiu, prin asezarea mobilierului si a jucariilor se pot defini zone specifice pentru anumite activitati: de la trenuletul care are un parcurs bine st,abilit pana la zona de mini-bucatarie sau spatiul destinat desenului.
10. Folositi spatiile „nefolositoare”. Daca spatiul de sub scara nu este deja o depozitare puteti sa urmati acest exemplu, in care parintii s-au gandit sa-l amenajeze ca statie de pompieri echipata cu toate cele necesare unei interventii de junior.
Mai multe informatii gasiti la www.apartmenttherapy.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa