Sugestii și inspirație pentru amenajarea unui loc de joacă
Ideal ar fi ca locul de joaca sa fie un spatiu separat de restul incaperilor, o camera destinata doar orelor de joaca ale celor mici si depozitarilor jucariilor. Insa cu totii stim ca locul de joaca se poate regasi peste tot in casa, de la sufragerie si camera de zi si pana la dormitor. Cu putina organizare puteti obtine un loc de joaca in care cel mic va fi cu siguranta fericit, iar amenajarea dumneavoastra nu va fi in niciun fel compromisa!
Primul sfat pe care vi-l putem da este sa scoateti ce este mai bun din ceea ce detineti deja. Transformati spatii pe care v-ati fi sfiit sa le lasati pe mana copiilor in obiecte pe care acestia le pot folosi atunci cand se joaca! Cunoasteti desigur teama oricarui parinte de a avea peretii “decorati” cu picturile in pix sau carioca ale copiilor. Atunci de ce nu ati face peretele un spatiu propice pentru desen? Nu va trebui decat sa il vopsiti cu o vopsea cu efect de tabla de scris si sa le cumparati copiilor cateva cutii de creta. Si poate, cu timpul, desenele lor chiar vor deveni niste opere de invidiat.
Daca locuinta dumneavoastra prezinta spatii pe care nu le folositi la adevaratul lor potential ci doar pentru depozitare, atunci problema e ca si rezolvata. Subsoluri sau spatii de depozitare, nu ezitati sa le amenajati intr-o maniera vesela, optimista si plina de haz. Mai mult, atat timp cat spatiul permite, puteti amenaja mobilier pentru copii dar si mobilier de dimensiuni mai mari, in care puteti depozita ceea ce aveti nevoie. Un alt factor important in amenajarea locului de joaca este tema acestui spatiu. Inspirati-va din lucrurile pe care cel mic le prefera si care il fac fericit, de la basme si pana la sporturi preferate, si incercati sa le includeti pe cat de mult posibil in amenajare. Zambetele nu vor intarzia sa apara!
Nu trebuie sa uitam nici de cazul in care camera copilului a devenit un spatiu multifunctional: loc de odihna, loc pentru studiu si loc de joaca. Problemele aici se leaga intotdeauna de perimetrul restrans in care trebuie sa includeti numeroase lucruri, insa cele mai eficiente solutii propun sa treceti la o abordare de tipul “2 in 1”. Alegeti asadar mobilier cu suprafete mai mari, cum ar birourile care sa poata fi folosite la studiu si, ulterior, la diverse jocuri sau proiecte pe care cei mici doresc sa le faca. Nu uitati nici de depozitarea verticala, un sfat bun pentru orice amenajare intr-un spatiu restrans si care cu siguranta ca va fi de folos pentru toate maruntisurile (si nu numai) pe care cei mici doresc sa le pastreze. Fie ca optati pentru cosuri, rafturi sau cutii, aveti grija ca acestea sa fie in culorile preferate ale micutilor si sa le reflecte personalitatea.
Cat despre cazul in care locul de joaca trebuie amenajat in interiorul uneia dintre camerele “sociale” ale locuintei (camera de zi sau sufragerie), provocarea consta in delimitarea unui spatiu care sa fie potrivit cu eleganata si bun-gustul amenajarilor adultilor, dar care sa nici nu ii plictiseasca pe copii. Indicat este sa optati pentru o amenajare in culori deschise, neutre, care sa va permita sa evidentiati locul de joaca prin accentele de culoare ale jucariilor si obiectelor copiilor. Insa nimic nu va impiedica din a utiliza accentele si pentru covoare, decoratiuni de perete sau alte accesorii care completeaza amenajarea.
Surse foto: www.freshome.com, www.pinterest.com, www.iemo.jp, www.projectnursery.com, www.blueberrychange.com, www.pimoov.com, www.ecofurnitureblog.com, www.dintelo.es, www.jakurzadzicmieszkanie.pl.
Traducere si adaptare: Claudia Gorunescu