Sfaturi utile pentru un dormitor impartit frateste
Pentru cei mici, un dormitor impartit inseamna un mod prin care pot invata multe lucruri care le vor fi de folos. Pentru parinti, insa, acest tip de amenajare poate deveni problematic.
In familiile in care exista doi sau mai multi copii, se intampla adesea sa nu existe posibilitatea de a amenaja un dormitor separat pentru fiecare dintre acestia. Asadar, solutia cea mai buna ramane de a le oferi un dormitor pe care sa il poata imparti. Personalitatile celor mici vor avea un cuvant major de spus in amenajarea acestei camere, iar dumneavoastra va trebui sa va ganditi atat la varsta acestora, cat si la modul in care interactioneaza unul cu celalalt. Mai mult, in afara de considerentele psihologice exista bineinteles si limitarile de spatiu. Dat fiind faptul ca aceasta camera va gazdui doua (sau chiar mai multe) persoane, ideal ar fi ca dimensiunile acesteia sa fie mai mari. Cu totii stim insa ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, dar nu va faceti probleme: exista numeroase optiuni de amenajare practice si convenabile care sa va permita sa organizati eficient dormitorul copiilor chiar intr-un spatiu redus.
In cazul in care veti dori ca cel mare sa imparta camera cu un nou-nascut este esential sa asigurati o separatie intre spatiul celui mai mare si cel al noului membru al familiei. O metoda simpla de a crea separarea sa delimitati zonele fiecaruia si apoi sa vopsiti peretii in culori diferite. O alta varianta o reprezinta utilizarea mobilierului ca spatiu de separare. Aveti grija insa ca jucariile celui mare sa nu fie la indemana celui mic, deoarece piesele mici pot duce la riscuri pe care este esential sa le evitati. Oferiti-i de asemenea celui mare posibilitatea de a-si exprima trairile referitoare la dormitorul impartit prin amenajarea unor jucarii care sa ii stimuleze creativitatea, si nu uitati ca o comunicare buna este esentiala. Va prezentam cateva modele de amenajare a camerelor pentru un copil mai mare si un nou-nascut, din care va puteti inspira:
Pe de alta parte, daca cei doi au varste apropiate este posibil sa nu fie necesara o separare prea accentuata a spatiului. Copiilor nu le place sa stea singuri, iar cand fratii de varste apropiate impart aceeasi camera inseamna ca se vor bucura de un partener de joaca ideal. Sfatul nostru este sa incercati sa acordati camerei o amenajare deschisa, din care sa reiasa faptul ca cei doi se bucura unul de compania celuilalt. Se poate ca preferintele copiilor sa difere, asa ca o cale buna de a le permite sa isi defineasca spatiul este prin intermediul culorii. Incercati asadar sa personalizati spatiul fiecaruia in culoarea sa preferata, o metoda usor de implementat fiind alegerea unor lenjerii de pat corespunzatoare. Retineti ca si parerea dumneavoastra conteaza aici, deoarece veti o dori o amenajare echilibrata si asortata. Sfatul nostru este sa incercati o abordare bazata mai mult pe nuante decat pe culorile in sine, si sa vedeti care dintre acestea se potrivesc cel mai bine. Pentru mai multe detalii legate de acest subiect, puteti citi cateva sfaturi care sa va inspire aici.
Iata si cateva modele de dormitoare potrivite unor copii cu varste asemanatoare:
Cu toate acestea, exista si posibilitatea ca cei doi sa fie firi independente, si sa prefere un spatiu doar al lor. In cazul acesta, puteti apela la pereti de compartimentare usori, la draperii sau perdele care sa va ajute sa delimitati spatiul fiecaruia. Aceste solutii sunt insa potrivite pentru dormitoarele mai mari, pentru cele de dimensiuni reduse existand varianta paturilor supraetajate sau a paturilor amplasate unul in continuarea celuilalt.
In ceea ce priveste piesele de mobilier, alegerea acestora merge mana in mana cu zonele pe care le veti implementa in dormitorul copiilor. Toti copiii vor indragi un loc de joaca amenajat in camera lor. Pentru aceasta puteti amenaja o masa pentru copii cu scaune viu colorate, pe care sa le fie drag sa se aseze. Asa cum noua adultilor ne place un loc primitor unde sa ne asezam si sa purtam o conversatie sau sa luam masa, si copiilor le va placea un loc unde sa se joace, sa ia o gustare sau sa deseneze. Daca aveti o locuinta cu pereti inalti, o varianta deosebita implica amenajarea locului de joaca pe o platforma, deasupra paturilor.
Pe masura ce vor creste, va fi probabil necesar sa inlcouiti masa cu unul sau mai multe birouri de unde cei mici vor putea sa isi faca temele. Spatiile de depozitare vor deveni o prioritate, asa ca puteti incerca sa le includeti si in locuri mai putin conventionale decat clasicele sertare sau dulapuri. Rafturile incastrate in perete si dispunse de sus pana jos sunt o sugestie convenabila. Utilizati de asemenea cutii sau cosuri pentru depozitare, pe care sa le puteti stivui. Si nu uitati ca exista si varianta achizitionarii unor paturi cu divane si sertare care sa va ajute in acest sens.
Cat despre paturi, alegerile vor fi direct influentate de spatiul de care dispuneti. Daca acesta permite amenajarea cate unui pat pentru fiecare copil inseamna ca faceti parte din categoria parintilor norocosi. Aceasta nu inseamna ca pentru dormitoarele mai mici nu se pot obtine amenajari eficiente, insa va trebui sa apelati la paturi supraetajate sau la paturi 2 in 1.
Speram ca veti avea o amenajare usoara a dormitorului celor mici, si nu ezitati sa ne prezentati rezultatele!
Surse foto: www.houzz.com, www.elpozodeagua.com, www.lifeunstyledblog.com, www.nosolobebes.com, www.thesleepstore.com.au, www.northshoremama.ca, www.inmyroom.ru, www.apartmenttherapy.com, www.sunny7.ua, www.desainrumahan.com, www.funny-pictures.picphotos.net, www.ukr3.com, www.remontbp.com, www.petagazine.com, www.omsync.com, www.lisdelaville.blogspot.com, www.imgarcade.com, www.maminamaza.com.