Gradinita construita din caramizi nearse, o oaza de racoare in climatul marocan
Arhitectii Dorian Vauzelle de la Mamoth Collective si Nicolas Coeckelberghs de la BC architects au finalizat anul trecut lucrarile de constructie la o gradinita realizata din caramizi de pamant, in satul Aknaibich din Maroc.
Lucrarile au durat sase luni de zile iar proiectul a fost conceput sa foloseasca materiale naturale, de provenienta locala si principii ale arhitecturii pasive astfel incat sa reuseasca sa mentina temperaturile in salile de clasa la un nivel confortabil pe toata durata anului. In ciuda designului modern, cu forme geometrice simple si bine proportionate intreaga structura a fost construita folosindu-se tehnici traditionale menite sa puna in valoare abilitatile mesterilor locali.
Proiectul a fost creat cu ajutorul Fundatiei GoodPlanet in cadrul Programului „United Carbon Action”, o initiativa care urmareste implicarea comunitatilor locale in demersul menit sa reduca emisiile proprii de carbon si sa construiasca scoli bioclimatice folosind materiale naturale si forta de munca locala. Intr-o zona dominata de constructii din beton, aceasta scoala aduce un pic din arhtiectura vernaculara sub o forma noua, contemporana iar la nivelul comunitatii le ofera copiilor cu varste intre 3 si 6 ani locul in care sa inceapa sa invete notiunile de baza. Pana nu de mult in lipsa unei constructii dedicate, copii din Aknaibich incepeau sa studieze de la 6 ani.
Cladirea gradiniei a fost construita intre trunchiuri de copaci de argan protejati si inaltata pe o fundatie inclinata realizata din blocuri de piatra adunate din carierele invecinate. Acoperisul terasa se sprijina pe o structura din lemn in timp ce peretii din caramida nearsa sau fost finisati la interior cu o pasta din ipsos si pamant. Urmand principiile arhitecturii pasive, arhitectii au pozitionat vitrajele pe fatada nordica oferind interioarelor o lumina neutra, indirecta in timp ce deschiderile de pe fatada sudica sunt de dimensiuni reduse si umbrite. In acest fel, interioarele raman racoroase pe timpul zilei iar noaptea isi mentin o temperatura constanta datorita caldurii ce incepe sa se disipe din peretii de pamant.
Mai multe informatii gasiti pe http://inhabitat.com