O solutie eficienta pentru evacuarea rapida a vaporilor din termoizolatia interioara, de sub sarpanta
Acoperisul unei case reprezinta elementul constructiv care acopera si protejeaza orice cladire, dar el singur nu ar avea nicio eficienta fara completarea cu un sistem eficient de izolatie termica interioara sau exterioara.
Daca sub acoperis exista un spatiu amenajabil, ce poate fi transformat in una sau mai multe incaperi discutam deja despre mansarda locuibila.
Iarna, cand afara sunt multe grade cu minus iar in mansarda caldura asigura un confort placut, exista riscul sa se formeze condensul (caldura, respiratia mai multor persoane, abur chicineta sau bucatarie, etc) care poate patrunde prin zone neetanse in termoizolatia interioara, cu risc mare de umezire a acesteia.
Cunoscand tendinta aerului cald si a vaporilor de a se ridica spre zonele superioare, apare necesitatea de a grabi evacuarea acestor vapori catre exterior.
Cantitatea de umiditate care se acumuleaza in materialul termoizolant, rezultata din condens, este mult mai mare decat cantitatea de umiditate care poate fi eliminata prin folia de difuzie.
Cumulul de condens (umiditatea) afecteaza coeficientul de transfer λ al termoizolatiei, creand o punte termica ca efect principal, iar ca efect secundar apare deteriorarea in timp a materialului termoizolant (vata bazaltica, vata minerala sau celuloza), cat si a structurii lemnoase din dulgherie.
Se impune astfel o protectie perfecta a materialului termoizolant pentru a evita atat patrunderea aerului cald si umed din interior, cat si a umiditatii din exterior.
In acest scop exista 2 categorii de membrane care asigura eficienta:
- pe interior se foloseste bariera de vapori
- pe exteriorul termoizolatiei se folosesc membrane de difuzie (folii anticondens)
In completarea sistemului complet de invelitoare, Decra ICOPAL vine in ajutorul clientilor sai cu un dispozitiv nou denumit IcoAir®, avand rolul de a proteja spatiul de sub acoperis de aparitia condensului in exces.
IcoAir® este realizat dintr-un material termoplastic vulcanizat cauciuc, care asigura durabilitate precum si flexibilitate la instalare si in folosinta.
IcoAir® asigura o zona de ventilare de 50cm2. Se monteaza la cca. 15-20 cm de la coama, pe ambele ape, dar la max. 12m de latimea unei ape.
Montarea din exterior, de pe sarpanta:
1) Se taie cu ajutorul unui sablon o gaura de trecere prin folia de difuzie (anticondens).
2) IcoAir® se deschide prin ridicarea gratarului superior de aerisire.
3) IcoAir® se introduce cu gratarul inferior prin gaura decupata in folia de difuzie.
4) Se coboara gratarul superior, realizandu-se o buna etansare a gaurii de trecere.
5) IcoAir® este astfel montat pe astereala, asigurand o buna etansare la trecerea prin folia de difuzie.
Montare din interior, de sub sarpanta:
Se face in cazul in care in care sistemul de dulgherie nu are astereala si folia de difuzie se monteaza direct pe capriori.
1) Se taie cu ajutorul unui sablon o gaura de trecere prin folia de difuzie (anticondens).
2) IcoAir® este montat prin rotirea gratarului superior, astfel incat folia de difuzie sa fie fixata intre gratarul superior si gratarul inferior, oferind astfel un sigiliu inchis.
3) IcoAir® - se finalizeaza prin instalarea din interior a piesei.
IcoAir® reprezinta o noua modalitate de ventilare a acoperisurilor (termoizolatie interioara).
Obiectul este ascuns