O vila alpina este incalzita si racita cu ajutorul energiei pamantului
Aceasta locuinta construita in regiunea alpina din provincia Brescia le ofera beneficiarilor vederi spectaculoase catre muntii si padurile din imprejurimi. Arhitectul Camillio Botticini a avut grija ca fiecare camera a noii locuinte sa beneficieze de o legatura vizuala cu peisajul natural inconjurator, dispunand ferestre generoase in zona de zi si bandouri inguste pe fatada posterioara, orientata spre deal si curtea exterioara.
Prin materialele si formele volumetrice alese, arhitectul a avut in vedere crearea unor relatii de legatura intre constructia artificiala si cadrul natural, mizand pe armonie si contrast, pentru a pune in valoare casa.
Volumul acesteia a fost inserat in versantul dealului, accesul pana la ea facandu-se prin intermediul unei scari exterioare din metal, a carei panta urmareste relieful. La nivelul strazii accesul pe proprietate a fost marcat printr-un cadru metalic care protejeaza prima serie de trepte a scarii si zona de parcare a masinilor. Odata ajuns la nivelul casei, intrarea este protejata de consola terasei de deasupra. La nivelul planului casa se organizeaza in jurul unei terase interioare care face trecerea lina spre versantul din spatele casei. Pentru ca volumul sa se insereze natural in relieful existent, arhitectul a propus schimbari de inaltime in interioare, introducand o zona de mezanin in zona de zi, in vreme ce bucataria este amenajata dedesubt. Zona de noapte, cu cele trei dormitoare si baile aferente, a fost amenajata intr-o aripa separata, dar care beneficiaza de acces la terasa din spate.
Avand in vedere climatul local si suprafetele vitrate ale casei, arhitectul a propus o anvelopanta bine izolata la vant si frig. „S-a dorit o locuinta care din punct de vedere al materialelor de constructie si al celor termoizolante sa respecte mediul inconjurator, echipata cu pereti ventilati, o casa durabila aflata intr-o relatie de echilibru cu peisajul” declara arhitectul. Pentru incalzirea intregii case se foloseste energia geotermala, care alimenteaza un sistem de incalzire prin pardoseala creand in fiecare incapere un climat placut. Pe perioada verii spatiile sunt racite folosindu-se aceasi instalatie, iar ventilarea naturala a camerelor aduce un plus din racoarea padurii din aproiere.
Gama de materiale folosite pentru a pune in valoare arhitectura volumelor este una destul de restransa, predominand lemnul de Accoya si foile de metal ruginit.