OAR susține menținerea PUZ Zone Protejate
Ordinul Arhitecților din România susține importanța menținerii Planul de Urbanism Zonal Zone Protejate, după ce prefectului Capitalei și-a exprimat intenția de a suspenda acest instrument care are ca scop principal protejarea valorilor de patrimoniu cultural de interes național prin delimitarea și reglementarea specifică.
Într-o postare pe site-ul propriu, OAR face câteva precizări privind domeniul său de competență și de activitate și își oferă sprijinul profesional apentru găsirea soluțiilor potrivite în acest caz.
”Ordinul Arhitecților din România (OAR) este organizația profesională care are misiunea de a proteja și promova calitatea produsului de arhitectură și urbanism. Urmărim această misiune prin toate instrumentele pe care ni le conferă legea, începând de la formarea de bază și prin toate mijloacele de dezvoltare profesională continuă, prin toate formele de promovare a calității pe care le dezvoltăm, dar și – în măsură decisivă – prin așezarea practicii profesionale pe fundamentul oferit de cadrul legislativ și normativ specific, inclusiv reglementările urbanistice. Atunci când este vorba de localități cu zone istorice valoroase, acest fundament constă în primul rând în planurile urbanistice zonale pentru zone construite protejate (PUZCP)”, precizează sursa citată.
OAR arată în continuare că ”PUZCP București reprezintă, începând din anul 2000, baza pentru protejarea integrată a patrimoniului imobil din orașul istoric. Este un document care a asigurat, atunci când a fost corect aplicat, echilibrul între interesele private multiple asociate vieții urbane și dezvoltării, cu interesul public al protejării valorilor de patrimoniu cultural. PUZCP este în prezent singura documentație de reglementare care se bazează pe o cunoaștere detaliată și o viziune largă asupra valorilor și potențialului de devenire al orașului istoric. Acest document tratează valorile culturale difuze în țesutul urban, depășind sfera creațiilor excepționale, de vârf, care sunt monumentele istorice.”
Instituția aminteste de problemele gestionării patrimoniului arhitectural-urbanistic al Bucureștiului, ca abandonul extins al fondului construit istoric, permisivitatea nejustificată pentru demolarea clădirilor istorice și lipsa unui control adecvat al modului de construire în țesut istoric, care au făcut obiectul a numeroase semnale de alarmă, rapoarte și programe de salvare, și subliniază importanța PUZCP în gestionarea acestui patrimoniu.
”În concluzie, dată fiind valoarea patrimoniului cultural arhitectural-urbanistic al Bucureștiului și importanța PUZCP în gestionarea acestui patrimoniu și dat fiind interesul public pe care o astfel de documentație îl servește, afirmăm nevoia imperativă de a menține în vigoare această reglementare”, mai arată sursa citată.
Reprezentanții OAR vor participa miercuri, 8 februarie, la întâlnirea lansată de Primarul Municipiului București către organismele relevante în acest caz – Președinție, Prefectul Municipiului București, Miniștrii Dezvoltării și Culturii, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și OAR – în vederea lămuririi problema PUZ Zone Protejate.