Zilele Arhitecturii Balneare la Govora, Ediția a V-a, 8-14 iulie 2024
Asociația Studiogovora anunță cu entuziasm Ediția a V-a a Zilelor Arhitecturii Balneare la Govora, care se va desfășura între 8 și 14 iulie 2024, o săptămână întreagă de activități intergeneraționale care activează atât patrimoniul cultural, cât și cel natural al stațiunii.
Zilele Arhitecturii Balneare la Govora vor transforma stațiunea într-un hub de activități interactive, expoziții, tururi ghidate și proiecții de film, menite să scoată la lumină bogata moștenire culturală a stațiunii. Credem că Govora poate fi experimentată ca un spațiu vast și fluid în care peisajul și natura joacă roluri importante, iar granițele dintre spațiul privat și cel public sunt adesea estompate. Astfel, reactivarea spațiilor publice este esențială, iar programul Zilelor Arhitecturii Balneare reflectă determinarea echipei de a aduce varietatea patrimoniului local în atenția comunității și a vizitatorilor.
Programul evenimentului include:
● Ateliere comunitare intergeneraționale la Izvorul II – Promenada balneară;
● Tururi ghidate tematice ce explorează istoria, arhitectura și viața socială din Băile Govora, pornind din diverse puncte de interes, precum Cazinoul și Parcul Balnear;
● Seri de film UrbanEye, prezentând documentare și filme ce reflectă tematici legate de patrimoniu și arhitectură, desfășurate la Cazinoul din Parcul Balnear;
● Conferințe și discuții pe teme de patrimoniu, grafică urbană și epocile de aur ale curei balneare, având loc la Cofetăria Olimpia și Cazino;
● Expoziții de arhitectură și grafică urbană realizate de Studiogovora și BAZA. Deschidem orașul la Hotel Ștefănescu și fostul Centru Meșteșugăresc / Cooperativa Sîrguința;
● Vânători de comori naturale, urbane și culturale pentru copii și adulți, punctul de pornire fiind Izvorul Ferdinand I;
● Proiecții video și lumină AMURAL în diverse spații din oraș, animând clădirile istorice și spațiile publice;
● Tururi ghidate despre lilieci, oferite de Caravana cu Lilieci, în Parcul Balnear;
● Concert și performance audio-vizual, desfășurate la Amfiteatru, cu participarea Ana Maria Galea Trio;
● Cina comunitară și premierea celor mai frumoase grădini din Govora, la Foișorul din Parcul Balnear, pentru a încheia evenimentul într-o notă festivă.
Zilele Arhitecturii Balneare la Govora speră să atragă noi entuziaști ai patrimoniului, oferind numeroase oportunități de petrecere a timpului liber și totodată de explorare a unor noi fațete culturale locale. Programul complet al evenimentului poate fi accesat aici.
Despre Băile Govora:
Valoarea Băilor Govora stă în planificarea inițială: oraș nou, realizat de stat pe baza unui regulament modern, ca obiectiv de sănătate publică. Stațiunea a fost înființată în 1887, la inițiativa directă a prim-ministrului I.C. Brătianu și a medicului general Nicolae Popescu-Zorileanu, în contextul dorinței din epocă de a beneficia, pe teritoriul tânărului Regat al României, de stațiuni balneare similare cu cele din vestul Europei. Aplecarea societății românești pentru cultura franceză a făcut ca Băile Govora să fie realizată după modelul orașului-parc adoptat de stațiuni balneare franceze precum Vittel, Vichy, Evian sau Aix-les-Bains. Valorile arhitecturale și culturale creează un peisaj cultural valoros la nivel național și, la nivel european, un exemplu relevant de oraș termal la granița dintre Orient și Occident, încă puțin cunoscut.
Valorile arhitecturale, peisagere și urbanistice, alături de cele balneo-terapeutice, diferențiază orașul ca destinație și pot crește calitatea vieții localnicilor. Conturarea unui spațiu public de calitate și păstrarea identității mediului construit este un prim pas pas decisiv spre atingerea potențialului cultural local, dar se poate realiza doar printr-o abordare care sprijină colaborarea public-privat și participarea activă a comunității și societății civile.
Despre Studiogovora:
Studiogovora reunește un colectiv de specialiști activi în Băile Govora ce oferă asistență pentru reabilitarea fondului construit și organizează Zilele Arhitecturii Balneare, eveniment dedicat revitalizării patrimoniului prin artă și implicare civică. Studiogovora a fost fondat în 2019 cu scopul de a documenta moștenirea culturală a Băilor Govora și de a dezvolta proiecte pentru revitalizarea acesteia. Colectivul interdisciplinar lucrează cu autoritățile locale, antreprenori și membri ai comunității locale, precum și cu profesioniști din diverse domenii, pentru a crea o viziune comună care utilizează patrimoniul și identitatea balneară ca instrumente puternice în dezvoltarea orașului.
Studiogovora este formată din Ștefania și Radu Tîrcă, Irina Leca, Catinca Mănăilă, Roxana Mazilu și Bianca Oneață. Radu și Ștefania sunt arhitecți și doctoranzi în arhitectură. Irina este istoric de artă și manager cultural și s-a alăturat echipei în 2020 ca manager de proiecte. Catinca este specialist în patrimoniu cultural și se ocupă de interpretarea, promovarea și comunicarea patrimoniului arhitectural. Roxana este specialist în comunicare și autoarea platformelor online dedicate cunoașterii istoriei și promovării stațiunii Băile Govora. Bianca este absolventă de comunicare și gestionare a site-urilor web. Bianca și Roxana s-au alăturat echipei în 2022 și, asemenea lui Radu, au crescut în Băile Govora.