OAS1S - un concept unic pentru viitorul traiului urban verde
Arhitectul olandez Raimond de Hullu si-a reimaginat viitorul traiului urban verde printr-un concept unic de locuinte, care imbina natura si arhitectura. Inspirat de mediul exterior, proiectul este alcatuit din “treescrapers” (joc de cuvinte bazat pe cuvantul “skyscrapers”, adica “zgarie-nori”) raspanditi de-a lungul oraselor existente.
Folosindu-se de standardul de constructie C2C, proiectul propus doreste sa fie prima cladire 100% verde construita cu materiale cu zero-deseuri, cum ar fi lemnul reciclat, materialele izolatoare organice si ferestrele cu triplu vitraj. Proiectul de locuinte OAS1S va functiona prin tehnologii sustenabile, precum apa incalzita prin panouri solare si electricitatea regenerabila provenita din aceleasi panouri, si va dispune si de un sistem de tratare a apei si a deseurilor. Electricitatea provenita din panourile solare va fi stocata intr-un sistem de baterii, iar apa de ploaie va fi colectata pentru uz domestic.
“Treescaper-ul” obisnuit va avea patru etaje si o suprafata utila de aprox. 160 mp. Interioarele vor avea o sufragerie cu loc de luat masa, un hol si zona de depozitare, doua bai, o zona de lounge, trei dormitoare si o zona de utilitate. In plus, cladirile beneficiaza de un deck si de un balcon. Camerele avor avea dimensiunile de 5.9 x 5.9 x 11.8 m si, pentru maximizarea spatiului, cladirile vor fi lungi si subtiri. Fiecare locuinta va avea fatada acoperita cu vegetatie, iar daca mai multe locuinte OAS1S se grupeaza orasul va semana cu o padure.
Masinile se vor parca la marginea acestor comunitati, si asta deoarece pe terenul din jurul lor vor fi amenajate parcuri, pentru a putea obtine echilibrul perfect intre arhitectura si natura. Oamenii vor ajunge acasa dupa ce isi vor parca masinile afara si vor face o plimbare “prin padure”. Dar cum celelalte cartiere se afla la mica distanta, locuitorii sunt invitati sa foloseasca mijloacele de transport in comun in locul masinilor.
Intregul concept poate integra atat locuinte unifamiliale si multifamiliale, cat si hoteluri si cladiri de birouri cu acoperisuri verzi. Pentru a echilibra costurile, locuintele vor fi disponibile pentru toata lumea printr-un fond mutual al comunitatii prin care se impart costurile pentru locuinta si pentru teren. Terenul va apartine unei organizatii non-profit.
Ideea arhitectului inca nu a fost demarata, urmand ca el sa propuna construirea unor locuinte OAS1S pentru a promova zonele slab dezvoltate sau pentru a crea un resort eco in zonele nedezvoltate. Pentru ca tehnologia sustenabila asigura facturi la apa si electricitate ce se aproapie de zero, este foarte probabil ca in curand conceptul sa devina realitate.