Optimizarea spaţiilor prin reamenajarea interioară a unui microapartament
Daca veti incerca sa va organizati toate lucrurile intr-un apartament studio cu o suprafata de doar 21mp cu siguranta va veti confrunta cu o serie de probleme legate in primul rand de spatiu. Demersul se poate dovedi si mai dificil daca doriti ca rezultatul final sa fie obtinerea unor spatii moderne si aerisite. Echipa de designeri Spamroom din Berlin s-a confruntat cu o astfel de provocare atunci cand au fost contractati sa amenajeze interioarele unui micro-apartament din cartierul Moabit.
Desi apartamentul se afla intr-o cladire istorica datand din secolul XX specialistii au avut permisiunea de demolare a tuturor peretilor de compartimentare interiori, astfel ca au obtinut in final un mare spatiu deschis in care aveau mult mai multe posibilitati de adaptare a functiunilor la nevoile clientilor. In timpul lucrarilor de demolare designerii au ales sa renunte la sapa existenta in toata casa si au fost placut surprinsi sa constate ca pardoseala din lemn de dedesubt se afla intr-o stare relativ buna. Local a fost nevoie sa se inlocuiasca cateva sipci, tot lemnul fiind raschetat, baituit si lacuit astfel ca apartamentul beneficiaza acum de o pardoseala continua, unitara, care aduce un plus de textura si culoare spatiilor finisate in alb. Avand in vedere vechimea cladirii a fost nevoie ca la tavan sa se prevada un strat de termoizolatie si intreaga instalatie sa fie schimbata.
Pentru a optimiza spatiul dar in acelasi timp tinand cont de dorinta beneficiarului de a avea spatii cu functiuni bine diferentiate, designerii au propus realizarea unei supante care sa contina zona de noapte. Acest spatiu se afla pozitionat peste nucleul functional utilitar ce contine baia si bucataria. Accesul in zona de mezanin se face prin intermediul unei scari metalice realizata dintr-o simpla foaie de tabla groasa indoita a carei baza porneste dintr-un spatiu de depozitare amenajat pe toata inaltimea peretelui din living.
Mutarea zonei de noapte la mezanin a permis obtinerea unui spatiu de discutii mai amplu, in legatura directa cu bucataria si zona de bar sau de lucru amenajata intre cele doua. Accesul in baie se face din holul de intrare prin intemediul unei usi glisante. Desi minimala, baia pare spatioasa prin prezenta oglinzilor mari ce imbraca peretii si a lumnatorului din tavan care permite lumnii naturale sa ajunga la interior.
Iata cum, in ciuda suprafetelor reduse, folosind la maxim atuurile spatiului dat se reuseste optimizarea functionala a unui micro-apartament. Este adevarat ca niciodata un micro-apartament nu isi va dubla suprafata indiferent de cate artificii arhitecturale se folosesc dar macar beneficiarii vor avea la dispozitie spatii mai aerisite si ceva mai generoase.
Mai multe informatii gasiti la www.inhabitat.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa