Când 50 de metri pătrați se dovedesc suficienți pentru o casă confortabilă și eficientă
In loc sa aleaga sa inchirieze un apartament la preturi piperate in cadrul unui bloc de locuinte din Seoul, un cuplu de tineri casatoriti a preferat sa isi construiasca o casa mica, confortabila si eficienta. Tinerii au contractat serviciile biroului de proiectare OBBA pentru a realiza o casa luminoasa amplasata pe un teren cu panta abrupta si cu un buget modest.
Casa este situata intr-un cartier saracacios la intrarea in Gaemimaeul si, din cauza bugetului restrictiv, arhitectii au trebuit sa pastreze cat mai mult din aspectul terenului adaptand designul dupa forma si pantele acestuia. Casa a trebuit sa nu depaseasca suprafata de 50 mp pentru ca in conformitate cu normele locale, locuintele care se incadreaza in aceasta suprafata nu sunt obligate sa prevada pe teren si un spatiu de parcare.
Ocupand un teren de colt, inconjurat pe trei laturi de stradute cu orientare spre nord, casa a fost gandita sa aiba o intrare la jumatate de nivel, intre parter si etaj. Zona de zi si bucataria au fost amenajate la nivelul etajului pentru a beneficia de mai multa lumina naturala si de vederi spre imprejurimi. Din amenajarea spatiului s-a prevazut o diferenta de nivel intre zona de preparare si cea de relaxare, astfel ca trecerea dintre bucatarie si zona de living se face prin intemediul unui blat care este folosit si pentru a servi masa.
Coborand jumatate de nivel din zona de intrare se ajunge la parter, unde au fost amenajate dormitoarele si o baie comuna. In mansarda s-a amenajat un birou si un spatiu de relaxare pentru vizionat filme. Ca urmare a suprafetelor minimale ale fiecarui nivel, arhitectii au avut grija sa foloseasca la maximum fiecare coltisor, transformandu-l in zone pentru depozitari, zone tehnice, spatiu pentru masina de spalat etc.
Dimensiunile volumului impreuna cu anvelopanta bine izolata asigura casei un grad ridicat de eficienta energetica si un confort pe masura, indiferent de anotimp. Spatiile interioare sunt minimale, dar pentru ca au fost finisate uniform, in alb si cu pardoseli din lemn, acestea ajunga sa aiba unitate vizuala si sa para mai generoase. Lumina naturala joaca si ea un rol important, iar arhitectii au amplasat ferestrele astfel incat sa optimizeze aportul de lumina, dar in acelasi timp sa asigure intimitate familiei.