Ozonul, ceea ce foloseşte natura pentru curăţenie. Cum îl poţi folosi şi tu pentru a-ţi purifica aerul şi apa
Ozonul este conexiunea instabila si extrem de reactiva a trei atomi de oxigen.
Altfel spus, ozonul este o molecula triatomica cunoscuta si sub denumirea de oxigen activ sau trioxigen (O3). Numele acestui gaz vine din grecescul ‘ozein’ si are intelesul de ‘a mirosi’. Si nu fara motiv, deoarece acesta are un miros specific pe care, cu siguranta il recunoasteti dupa o furtuna intensa cu descarcari electrice.
Oxigenul devine Ozon in conditii speciale – si anume: sub influenta luminii ultraviolete sau a unei descarcari electrice.
Ozonul din stratul de ozon (in stratosfera intre 15 si 45 de km) protejaza suprafata pamantului si ceea ce o populeaza impotriva radiatiilor UV daunatoare.
Ozonul din stratul de aer inferior (troposfera) este format in zilele toride prin influenta luminii ultraviolete (UV) ajunsa la nivelul solului asupra aerului poluat cu oxizi de azot si compusi organici volatili.
Pentru ca este un element instabil ozonul se descompune usor, pierzand intr-un timp relativ scurt de la formare cel de-al treilea atom de oxigen, acesta ‘rupandu-se’ prin oxidare ca in final sa revina la forma sa initiala (O2).
Intelegand acest proces devine usor de observat utilitatea ozonului prin atasarea atomului liber de oxigen de particule de compusi organici intalniti oxidandu-i (distrugandu-i), ca in final materia ‘reziduala’ sa fie oxigenul fara alte reziduuri daunatoare.
Ozonul poate servi in orice caz in care este necesara o actiune de oxidare eficienta asupra substantelor naturale, organice, anorganice, minerale, biologice, gazoase, lichide sau solide pentru dezinfectare (distrugerea germenilor patogeni din apa, gaz, sau de pe diferite suprafete), indepartarea poluantilor cu cresterea biodegradabilitatii, decolorizare, reducerea COO, reducerea toxicitatii, degradarea compusilor specifici, transformarea si purificarea produselor (substante chimice, produse naturale), in scop terapeutic, si altele.
Metoda simpla si complet ecologica, nu?
Asa cum spuneam mai sus, ozonul este un gaz hidrosolubil cu un miros foarte distinct. La niveluri inferioare, culoarea sa constituie albastrul cerului, iar aerul miroase a proaspat.
Ozonul este cel de-al doilea cel mai puternic oxidant cunoscut (dupa fluor) si cel mai puternic dezinfectant de apa disponibil.
Poate inactiva virusuri si bacterii de 3.000 de ori mai rapid decat clorul. De asemenea, este de neegalat in controlul bacteriilor precum coliformele fecale si E-Coli, precum si in dezactivarea sporilor, a mucegaiurilor, virusurilor, ciupercilor si chisturilor.
Ozonul a fost folosit pentru purificarea apei inca din anul 1893, in aplicatii medicale de la inceputul anilor 1900 si este foarte popular si in prezent pentru dezinfectare, dezodorizare, detoxifiere, conservarea alimentelor si tratamente in terapii alternative.
In plus, la tratamentul cu ozon nu raman reziduuri rele iar atunci cand oxidarea este completa, ozonul revine la oxigenul simplu. Stiintific vorbind, nu exista nicio disputa: ozonul este cel mai bun viricid natural si bactericid disponibil!
Dar efectele secundare are?
Ozonul este natural! Este modul naturii de a purifica aerul. Daca acesta nu ar exista, viata insasi ar inceta sa mai existe.
Datorita capacitatii puternice de oxidare, atunci cand este respirat direct, ozonul poate provoca efecte negative asupra sanatatii in functie de concentratia acestuia in aer, timpul de expunere, sensibilitatea persoanei expuse si nivelul sau de activitate.
La om, pragul la care ozonul devine iritant este de aproximativ 0,06 ppm (parti per milion), fara dovezi concludente de deteriorare a sanatatii prin expunerea continua la concentratii mici.
Concentratiile constante intre 0,01 si 0,045 ppm sunt mult sub limitele de siguranta, iar acestea sunt nivelurile utilizate cel mai des.
In acest sens, toate generatoarele de ozon OxyCare vin dotate cu dispozitive de temporizare care vor opri automat aparatul dupa un timp de functionare presetat.
Este dovedit faptul ca ozonul (atunci cand nu este respirat) NU are efecte secundare negative asupra sanatatii umane, fiind extrem de sigur.
Totusi, trebuie avut in vedere faptul ca ozonul poate produce efecte negative datorita reactivitatii sale ridicate prin efect cumulativ la expunerea repetata asupra plantelor, pigmentilor si vopselurilor care contin cauciuc natural si/sau plastic.
Cel mai insemnat studiu asupra efectelor terapiei cu ozon a fost realizat in 1980 in Germania, pentru Societatea Medicala Germana la care au participat 644 de terapeuti si aproximativ 384.775 de pacienti. In acest grup s-au facut peste 5,5 milioane de tratamente cu ozon. Doar 40 de cazuri de reactii adverse au fost prezentate la intregul grup, aceasta prezentand o rata de efect secundar de 0,0001% – cu mult mai sigure decat marea majoritate a terapiilor utilizate in prezent.
Concluzie:
Si ca sa completam raspunsul la intrebarea initiala – ozonul este un gaz generat la cerere folosind aer sau oxigen pur si energie electrica. Instalatia tipica de ozon include un sistem de alimentare cu aer sau oxigen, un modul generator si un dispozitiv de difuzie a gazului.