Pânza cu celule fotovoltaice revoluționează industria energiei regenerabile
De acum incolo, corturile, copertinele si parasolarele vor putea produce energie regenerabila prin intermediul noii panze fotovoltaice produsa de compania norvegiana Tarpon Solar. Noile prelate flexibile sunt dotate cu celule fotovoltaice produse de suedezii de la Midsummer.
Cei de la Tarpon Solar au laminat celule fotovoltaice pe suprafata unei panze flexibile pentru a dezvolta un produs cu numeroase aplicatii diversificate, de la umbrirea unei terase (comerciale sau rezidentiale) sau a unei piscine si pana la prelate pentru taberele de refugiati, in contextele care le necesita. In plus, se mentioneaza ca panza poate fi utilizata si la proiectele de case pasive si ca poate furniza energie solara in locuri in care panourile solare nu pot fi amplasate sau montate.
Modul in care compania s-a folosit de celulele fotovoltaice Midsummer a obtinut recent primul loc in competitia MTI Competition Award. Celulele solare din film subtire CIGS, adica cupru galiu diselenid, sunt realizate fara cadmiu, o substanta toxica folosita adesea atat pentru celulele CIGS, cat si pentru alte celule solare din film subtire. Printre beneficiile celulelor Midsummer se numara eficienta ridicata, greutatea redusa, durabilitatea si flexibilitatea.
Celulele fotovoltaice pot genera aprox. 120 W/mp. Managerul departamentului tehnic al Tarpon Solar, Marius Borg-Heggedal, a declarat intr-un comunicat ca fiecare panza se lucreaza la comanda, deci tipul de fibra si cantitatea de material difera de la un produs la altul. Cat despre panza folosita, pe website-ul companiei se mentioneaza a fost aleasa cea laminata, folosita in industria navigatiei. Mai mult, celulele fotovoltaice sunt integrate in timpul productiei si “devin o parte a materialului”, conform lui Borg-Heggedal. Panzele sunt foarte usoare, iar Midsummer au declarat ca, avand celulele fotovoltaice integrate, “greutatea devine la fel cu cea a PVC-ului conventional, iar materialul este mai rezistent si mai durabil.”