Parchet în baie? De ce nu? Sfaturi și idei
Foto principala: www.coswick.com
Astazi insa, piata de profil ofera o mare varietate de pardoseli, atat din laminat, cat si din parchet din lemn masiv sau stratificat, special concepute pentru bai (dar si bucatarii sau balcoane), tratate cu diverse solutii de impermeabilizare si etansare care le protejeaza de umiditatea ridicata si de inevitabilii stropi de apa.
In plus, sunt disponibile in acest moment sisteme de ventilatie mai moderne, precum si tehnici de constructie imbunatatite, astfel incat ne putem bucura de tonalitatea si de textura calda a lemnului in orice camera din casa, obtinand in acelasi timp un efect unitar din punct de vedere estetic.
Acum ca stii ca se poate si nu mai vrei sa simti gresia rece sub talpi nicio iarna in plus, trebuie sa iei in considerare cateva aspecte practice inainte de a decide daca parchetul este o alegere viabila pentru baia ta.
Oricat de riguroasa este tehnologia de fabricare a parchetului si montarea lui, intr-o baie intens utilizata, cu o pardoseala incorecta, care favorizeaza formarea de baltoace, va fi nevoie de un efort de intretinere mai mare pentru a proteja lemnul de riscuri specifice, cum ar fi umflarea, fisurarea, deformarea sau aparitia mucegaiului - practic, va trebui sa previi stagnarea prea mult timp a apei pe suprafata parchetului.
In plus, baia ta ar trebui sa intruneasca anumite conditii privind climatizarea. Specialistii recomanda o temperatura cuprinsa intre 20-23 de grade Celsius si o umiditate relativa a aerului de 40% pana la 65%.
Trebuie sa mai stii ca parchetul va fi mai vulnerabil in cazul contactului cu solutii de curatare agresive, iar in cazul unei inundatii va fi cel mai probabil distrus. De asemenea, este indicat ca parchetul sa fie montat prin imbinare sau lipire, si nu cu ajutorul cuielor.
- Ce esente de parchet alegi pentru camera de baie
Daca cele de mai sus nu te-au facut sa te razgandesti, mai ramane sa alegi cea mai potrivita esenta de lemn pentru baie. Cu o structura mai densa, parchetul exotic, ca cel din lemn de tec sau de doussie, este mai rezistent la umezeala, fiind asadar prima recomandare, dar, cu un tratament special, pot fi folosite si esente europene ca stejarul.
Sfaturi pentru a preveni deteriorarea parchetului si pentru a-i prelungi durata de viata
Montajul si prima intretinere efectuate corect sunt conditiile de baza pentru asigurarea “longevitatii” parchetului montat in sala de baie, dar mai sunt si alte lucruri pe care le poti face in acest sens:
- Foloseste covorase de baie amplasate in zone strategice, cum ar fi langa cada sau in zona chiuvetei. Ai grija sa nu le lasi pe parchet imbibate de apa.
- Instaleaza cateva placi ceramice in jurul cazii, acolo unde posibilitatea ca pardoseala sa se ude este cea mai mare, care sa se armonizeze eventual cu alte elemente de decor.
- Asigura-te ca instalatia sanitara este corect montata si verifica frecvent ca nu cumva sa existe scurgeri.
- Aeriseste bine incaperea.
Bonus: parchetul masiv si stratificat este un bun izolator termic si fonic.
Inca ai indoieli? Poate ca urmatoarele imagini ti le vor risipi:
Foto: Studio DB
Foto: AMW Design Studio