Pavilionul Tales din Gradina Lido, Beijing

Printre vegetatia bogata a Gradinii Lido din Beijing, Luca Nichetto a propus un volum care sa gazduiasca retailerul de marci de prestigiu Tales. Arhitectul a realizat acest proiect in urma discutiilor pe care le-a avut cu reprezentantii companiei in cadrul Expozitiei Euroluce organizata in aprilie anul acesta in Milano. Acesta declara urmatoarele: „Designul este reprezentarea unei marci Tale tineresti si avangardiste, care asemeni ierbii este libera, naturala si plina de vitalitate, cu o mare dorinta de a creste”. Referirea pe care acesta o face vis-a-vis de iarba s-a metamorfozat in limbajul arhitectural sub forma a 1200 de tuburi de alama care invaluie pavilionul asemeni unui perete vegetal, alcatuit din mii de fire de iarba.
Cu timpul, alama isi va schimba culoarea pe masura ce va fi afectata de patina, ajungand sa „camufleze” intreaga structura astfel ca va fi mai greu de indentificat printre copacii si arbustii din gradina. Natura organica a acestui design este transpusa si la interior, prin intermediul peretilor si pardoselilor placate cu lemn.
Interiorul este luminat printr-o combinatie interesanta de lumina naturala care patrunde prin luminatoarele din tavan sau ferestrele patratoase, marcate in fatade cu ajutorul unor casete metalice si lumina artificiala provenita de la lampile presarate prin magazin. Lemnul de ulm a fost refolosit de la case mai vechi din Provincia Hebei si inserat in amenajarea spatiului interior pentru placarea peretilor zonei de receptie. Textura naturala a lemnului este pusa in valoare pe fundalul uniform al tencuielilor, cu accente locale realizate din caramida si beton aparent. Un plus de culoare a fost introdus in zona baii a carei pardoseala s-a realizat cu ajutorul placilor ceramice marocane, produse si pictate manual.
Doua scari ofera doua abordari diferite in functie de pozitia pe care o ocupa in planul pavilionului: scara dintre cele doua niveluri este delimitata de ziduri din beton aparent, luminata difuz tocmai pentru a crea senzatia de mister si a starni curiozitatea vizitatorilor, in timp ce scara ce urca pana pe acoperis este pusa in valoare cu ajutorul luminii.
Functiunea principala a acestui pavilion este acceea a unui spatiu de expunere pentr produse de mobilier si decoratiuni interioare realizate de firme si designeri de renume international. Inspirat de puzzle-urile chinezesti (tangram), arhitectul a creat un spatiu flexibil care poate fi fragmentat intr-o multitudine de zone de expunere triunghiulare care la randul lor pot fi combinate pentru a crea ambientul necesar prezentarii diferitor teme. Aceasta idee a fost continuata si la nivelul terasei de pe acoperis prin intermediul elementelor de mobilier adaptabile, realizate din beton.
Arhitectul declara urmatoarele: „Scopul pavilionului Tales este acela de a se face remarcat pe scena internationala a designului. Pavilionul trebuie sa devina un mediu dinamic si vibrant dedicat designului la cel mai inalt nivel. Filozofia celor de la b referitoare la „povestea pe care o spune designul” impreuna cu atentia deosebita acordata selectionarii colaboratorilor si a marcilor expuse, s-a potrivit de minune cu interpretarea inovatoare pe care noi am oferit-o conceptului de design si vice versa.”
Mai multe informatii gasiti pe: http://www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

3. Economisirea timpului și resurselor
Mulți dintre noi avem o mulțime de idei despre cum am vrea să arate grădina noastră, dar nu știm exact cum să le punem în practică. Discutând cu un specialist în amenajarea grădinilor, poți economisi timp și bani, evitând greșelile costisitoare. Expertul va ști exact ce materiale sunt necesare, ce plante sunt cele mai potrivite și cum să gestionezi eficient resursele pentru a obține un rezultat durabil. De asemenea, va ști cum să planifice lucrările astfel încât să obții cele mai bune rezultate într-un timp optim. Cu un plan bine realizat, grădina ta va arăta spectaculos, iar tu vei economisi timp prețios, care altfel ar fi fost investit în încercări și erori.

Ce este ventilația cu recuperare de căldură?
Este soluția la problema aerisirii: e iarnă și deschizi geamul? Iese toată căldura.
Ventilația rezidențială cu recuperare de căldură este un tip de ventilație mecanică care recuperează căldura din aerul evacuat din interior. Sistemul folosește un schimbător care transferă căldura din aerul viciat în cel proaspăt, introdus din afară.
Sistemul este format, în general, din 4 componente: tubulatura de introducere, tubulatura de evacuare, schimbătorul de căldură, filtre.
- Tubulatura de intake aduce aer proaspăt în interior, iar cea de evacuare elimină aerul viciat.
- Recuperatorul de căldură este poziționat între cele două și transferă căldura din aerul viciat în aerul introdus.
- Filtrele sunt cele care elimină poluanții, polenul și praful din aerul introdus în casă pentru a garanta un flux de aer proaspăt și curat.
Sistemul funcționează prin circularea constantă a aerului prin recuperator și filtre. Pe măsură ce aerul viciat care iese trece prin schimbătorul de căldură, acesta transferă căldură în aerul mai rece care este introdus. Acest lucru ajută la preîncălzirea aerului care intră, ceea ce poate contribui la reducerea costurilor cu energia și la îmbunătățirea confortului general al locuinței.

Beneficiile ventilației rezidențiale pentru ocupanți
Există mai multe avantaje când alegi un sistem de ventilație pentru casă sau apartament:
- Calitate îmbunătățită a aerului: sistemele de ventilare furnizează un flux constant de aer proaspăt care reduce acumularea de agenți poluanți, alergeni și praf.
- Eficiență energetică sporită: prin recuperarea căldurii din aerul evacuat, sistemele de ventilație reduce costurile cu energia necesară reîncălzirii încăperilor.
- Confort sporit: ventilația automată păstrează temperatura și umiditatea la nivele constante, reducând posibilitatea apariției mucegaiului și igrasiei.
- Beneficii pentru mediu: prin reducerea consumului de energie, sistemele de ventilație rezidențială reduc amprenta de carbon a unei proprietăți și promovează un mediu de viață mai sustenabil.
Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură reprezintă o modalitate eficientă de îmbunătățire a calității aerului interior și de reducere a costurilor energetice în construcțiile rezidențiale. Deja parte destul, nu? Atunci cum devine și ”smart”?

Ventilație rezidențială smart
Totul este smart: televizorul, mașina de spălat, telefonul - de ce nu ar funcționa SMART și ventilația?
La ATREA ”smart” înseamnă aMotion: cel mai avansat sistem de control pentru ventilația automată, sistem care folosește tehnologii avansate pentru a optimiza fluxul de aer dintr-o casă sau apartament. Sistemul ajustează dinamic fluxul în funcție de temperatură, calitatea aerului sau umiditate fără a face compromisuri în privința eficienței energetice.
În același timp el permite control total de pe orice dispozitiv pentru setările sistemul de ventilație.

Control automat al calității aerului
aMotion poate fi integrat cu senzori de monitorizare a mediului (nivel CO2, umiditate, agenți poluanți). Orice modificare în nivelul lor permite sistemului să ajusteze automat fluxul de aer pentru a păstra calitate optimă a aerului din interior. Pentru utilizator asta înseamnă un aer mai sănătos fără ajustări manuale constante.

Confort sporit
Ai fost plecat în vacanță sau vii de la birou? Nu vrei să fii întâmpinat de un aer închis? aMotion este disponibil ca aplicație de desktop sau mobil/tabletă. Fie că reglezi fluxul de aer în timp ce ești plecat în vacanță sau pregătești casa înainte de sosire, aMotion se asigură că ești conectat mereu la sistemul tău de ventilație.
Ventilația rezidențială ATREA
Vrei să vezi cum arată și, mai important, cum se simte ventilația rezidențială de ultimă generație? Descoperă toate soluțiile ATREA România cu sistem de ultimă generație de control aMotion aici și contactează echipa ATREA pentru a discuta pe larg despre proiectul și spațiul tău.