Plafoane exterioare realizate cu plăci din fibrociment
Pentru a raspunde intr-un mod optim tuturor acestor cerinte, venim in ajutorul constructorilor cu solutii constructive de plafoane exterioare realizate cu placa de fibrociment Cementex 8 mm.
Avand o rezistenta mecanica clasa C2, durabilitate in conditii severe de utilizare (inghet-dezghet, imersie-uscare, impermeabilitate, caldura-ploaie), placa de fibrociment Cementex 8 mm este ideala pentru realizarea plafoanelor exterioare, putand fi utilizata chiar si la realizarea suprafetelor curbe.
Alegerea sistemului constructiv se realizeaza functie de urmatorii parametri:
• Arhitectura si geometria plafonului (Forma, Deschidere, Inaltime plenum, tipul structurii suport…)
• Rolul plafonului (Decorativ si / sau Termoizolator)
• Aspecte structurale (Greutate, presiuni din vant, calcule structurale…)
Care este impactul actiunii vantului asupra unui plafon exterior?
De obicei, pe zonele de intrados ale cladirilor apar presiuni generate de actiunea vantului, valorile acestor presiuni fiind date de diferite caracteristici, cum ar fi pozitionarea geografica, regimul de inaltime al cladirii, etc. In functie de aceste valori ale presiunilor, structura plafonului poate fi una dubla, pe profile NIDA Metal CD/UD, pe structura autoportanta NIDA Metal CW/UW sau NIDA Metal UA/UW. In cazul in care valorile presiunilor sunt mari, apare necesitatea proiectarii unei structure suplimentare cu rol de suport pentru plafon.
Pentru a intelege mai bine acest aspect, am evaluat pentru doua situatii distincte, presiunea vantului asupra acestor elemente de finisaj.
Asadar, pentru o cladire rezidentiala amplasata la marginea orasului Bucuresti (categorie teren II, presiunea dinamica a vantului = 0.50 kPa, coeficient aerodinamic de presiune: +0.80), avand o inaltime maxima de 25.0 m, valoarea presiunilor ascendente cu valoare caracteristica ce actioneaza asupra plafonului este de aproximativ 1.20 kN/mp.
In cazul unei cladiri de birouri din zona centrala Bucurestiului (categorie teren III), cu o inaltime maxima de 25.0 m, valoarea presiunilor ascendente cu valoare caracteristica este de aproximativ 0.90 kN/mp.
Aceste valori caracteristice vor fi folosite impreuna cu coeficienti de siguranta (SLU 1.50 si SLS 1.0) pentru a realiza verificarile la Starea Limita Ultima si de Serviciu.
Cu aceste date de intrare si cu performantele profilelor de rezistenta ale plafonului (CD60, CW, UA), se va realiza un calcul structural de verificare si dimensionare, astfel stabilindu-se solutia tehnica finala. Verificarea la deformabilitate a structurii suport va urmari ca deformata efectiva maxima sa fie limitata la D/240, unde D reprezinta distanta intre doua fixari consecutive.
Ce se poate intampla daca structura plafonului nu respecta cerintele de rezistenta si deformabilitate?
In acest caz, degradarile posibile ale unui plafon exterior pot sa fie minime (aparitie rosturi la nivelul sistemelor de finisaj) sau chiar de colaps partial sau total.
Ce impact au clasele de corozivitate asupra alegerii structurii metalice a plafonului?
In concordanta cu SR EN IS 12944-2 si SR EN ISO 9223, mediile agresive care actioneaza asupra constructiilor din otel supraterane si a elementelor lor componente se clasifica in sase clase de corozivitate atmosferica: C1 – foarte slaba;C2 – slaba;C3 – medie;C4 – ridicata;C5-I – foarte ridicata (industriala);C5-M – foarte ridicata (marina).
Fiecare clasa de corozivitate se refera la impactul pe care il are atat mediul exterior asupra structurii metalice, cat si mediul interior, urmarind caracteristici precum nivelul de poluare, nivelul de umiditate si salinitate etc.
Conform ghidului de proiectare si executie privind protectia impotriva coroziunii indicativ GP 121 – 2013, stabilirea clasei de corozivitate a mediului in care se va amplasa o constructie noua se face de catre proiectant, pe baza analizei mediului exterior si a datelor furnizare de proiectantul de specialitate privind existenta, natura si concentratia agentilor agresivi care vor rezulta din procesul tehnologic, pentru mediu interior.
Astfel, in functie de clasa de corozivitate, Siniat pune la dispozitie o gama de profile potrivite pentru un mediu cu o agresivitate mai redusa, dar si pentru medii mai agresive cu o umiditate mai ridicata.In continuare prezentam cateva sisteme constructive de plafoane suspendate, cu diferite roluri si structuri suport:
Plafon exterior pe structura dubla NIDA Metal CD60/UD30 cu ansamblu de suspendare Nonius, simplu placat cu panouri din fibrociment - Cementex 8 mm finisat cu tencuiala decorativa
Structura de rezistenta a plafonului este potrivita situatiilor cand amplasarea acestuia este adapostita sau in locuri nesupuse unor presiuni semnificative din vant, astfel justificandu-se o structura din profile CD60 si ansambluri Nonius.
Dat fiind faptul ca termoizolatia planseului s-a realizat in plenum, pentru a o proteja de vaporii de apa, sistemul de plafon este echipat cu folie de difuzie, aceasta amplasandu-se intre structura secundara CD60 si placile Cementex.
In acest caz, placile din fibrociment sunt protejate cu un sistem de tencuiala decorativa, sistem care presupune armarea pe suprafata cu plansa din fibra de sticla inglobata in masa de spaclu.
In zonele de intersectie ale plafonului cu elementele perimetrale, se vor dispune rosturi elastice si profile picurator.
Valabil pentru toate plafoanele realizate cu placi din fibrociment, la suprafete mai mari de 75 mp, se vor dispune rosturi tehnologice, astfel suprafata placilor si a finisajului intrerupandu-se in aceste zone.
Placile se vor amplasa intotdeauna cu lungimea lor perpendiculara pe structura suport, cu rosturi decalate pe lungime de minim 400 mm, asemanator plafoanelor clasice din gips-carton.
Plafon exterior pe structura independenta simpla NIDA Metal CW/UW si UA/UW, simplu placat cu panouri din fibrociment - Cementex 8 mm finisat cu tencuiala decorativa
In continuarea primului exemplu de plafon, prezentam situatia in care este nevoie de o structura suport mai rigida, datorita presiunilor din vant cu valori superioare.
Astfel, alegerea profilelor NIDA Metal CW-H 50/75/100 (grosime 0.60 m) sau NIDA Metal UA / UA-H 50/75/100 (grosime 2 mm) va rezulta in urma unui calcul structural.
Profilele NIDA Metal se vor fixa de structura suport prin intermediul unor coltare metalice (grosime 2 mm) pentru profile UA, suruburi tip metric si ancore metalice (conexpanduri). Astfel, termosistemul cladirii se va intrerupe la intersectia cu plafonul, realizandu-se un rost elastic cu picurator.
In continuare sunt prezentate variantele de structura NIDA Metal, functie de capacitatea de rezistenta la incovoiere.
In situatia in care deschiderea plafonului Di [m] este mai mare decat capacitatea de rezistenta a profilelor NIDA Metal in varianta simplu rezemat, se poate opta pentru introducerea unui reazem intermediar. Acesta poate sa fie reprezentat de un cadru metalic continuu longitudinal realizat din profile tip teava rectangulara, profile U, corniere L sau chiar profile NIDA Metal UA.
Plafon exterior curbat pe structura simpla NIDA Metal CD60/UD30, CW/UW sau UA/UW, simplu placat cu panouri din fibrociment - Cementex 8 mm finisat cu tencuiala decorativa.
Plafoanele cu suprafata curbata impun alegerea unui sistem constructiv diferit de primele situatii prezentate.
In acest caz, structura NIDA Metal cu rol de sustinere a placilor Cementex 8 mm se va amplasa perpendicular pe curbura plafonului, la un pas de 300 / 400 mm.
Se poate folosi orice profil NIDA Metal, diferenta intre solutii fiind data de pasul de dispunere a cadrelor metalice cu rol de suport. Cu cat profilele NIDA Metal sunt mai rigide, cu atat pasul structurii suport este mai rar. Aceasta din urma reprezinta principala structura de rezistenta a plafonului care poate fi realizata din profile tip teava rectangulara, profile U ...
Fiind o aplicatie pur estetica, fara vreun aport in termoizolarea acoperisului, sistemul de plafon nu mai este echipat cu folie de difuzie, si se recomanda ventilarea naturala a plenumului prin introducerea unor suprafete perforate sau echipate cu grile.
Printre avantajele ventilarii plenumului, enumeram cateva cele mai evidente:
- Evitarea aparitiei mucegaiului;
- Evitarea formarii vaporilor de apa care pot condensa pe suprafata interioara a placilor Cementex, fapt ce poate conduce la aparitia crapaturilor in sistemul de finisaj
- Protejarea structurii metalice impotriva coroziunii.
Cum se realizeaza curbarea placilor Cementex cu grosime de 8 mm si care este raza minima de curbare?
Raza minima de curbura a placilor Cementex, pe lungimea lor, este de 8 m.
Curbarea se realizeaza in prealabil la sol, cu ajutorul unui precadru-sablon pe care se vor instala placile. Pe masura ce se umezesc, se incarca cu greutati in mod echilibrat, mentinand o viteza constanta in acest proces, pana la finalizarea curbarii.