Plantarea gazonului: sfaturi și recomandări
Rezultate pozitive și bune sunt întotdeauna obținute dacă recurgi la plantarea gazonului conform recomandărilor specialiștilor și ale furnizorilor semințelor utilizate și la echipamente de grădinărit adecvate.
De asemenea, pe lângă plantarea corespunzătoare a semințelor de gazon, este indicat să respecți toate recomandările în privința curățării și fertilizării substratului. În prima lună de viață (măcar), va trebui să ai grijă maximă să asiguri condițiile optime pentru tot ce a răsărit.
Care sunt etapele necesare pentru plantarea gazonului?
Orice lucru temeinic făcut are nevoie de respectarea câtorva etape pregătitoare și de lucru. În ceea ce privește plantarea gazonului acestea sunt:
1. Pregătirea solului
Înainte de a împrăștia semințele pe sol, acesta trebuie să fie pregătit pentru ceea ce urmează să se întâmple. Astfel, solul trebuie să fie afânat la o adâncime de 20-30 de cm, curățat de pietre, rădăcini și buruieni.
2. Nivelarea suprafeței
După afânare, solul trebuie lăsat să se așeze și să se traseze aproximativ două zile. Apoi poate fi nivelat cu o greblă și mărunțiți bolovani, asigurându-te că suprafața este cât mai dreaptă și mai plană.
3. Fertilizarea solului
Pentru a diminua aciditatea solului și a oferi cât mai multe substanțe nutritive și minerale necesare semințelor, este bine să aplici carbonat de calciu și de magneziu pentru sol de grădină și un biostimulator.
4. Pregătirea suprafeței pentru însămânțare
Cu o greblă trebuie nivelat solul la nivelul superior, cam la o adâncime de 2-3 cm. În cazul în care ai deja amenajate alei, este bine ca nivelul solului să fie decalat cu 0, 5 -1 cm față de nivelul la care intenționezi să cosești.
5. Împrăștierea semințelor
Împrăștierea și distribuirea semintelor trebuie să fie uniformă, conform recomandarilor de pe ambalajul produsului. În general se folosește o cantitate de 20-25g de seminte pe 1 mp.
6. Asigurarea contactului cu solul
Pentru a te asigura ca semințele s-au așezat bine pe sol, trebuie revenit ușor cu grebla pentru a le baga ușor în pământ. Întrucât semințele de gazon germinează la contact cu lumina, trebuie să le lași cât mai la suprafață.
7. Nivelează din nou solul
Cu ajutorul unui tăvălug, tasează și întărește ușor suprafața. Este foarte important ca semințele să nu se deplaseze sau să fie luate de vânt.
8. Udă gazonul
După ce ai plantat semințele, solul trebuie udat cu grijă, cu un furtun dotat cu pulverizator de grădină. Pentru a asigura umiditatea necesară în prima fază de creștere trebuie să fii foarte atent cu apa pe care plantele o primesc și de care au nevoie.
Abia după aproximativ o lună de la plantare puteți vedea care sunt rezultatele și trece la prima tăiere. Dacă gazonul a fost udat și îngrijit cum trebuie, poate avea deja 7-8 cm. Prima tăiere trebuie să fie făcută la 1/3 din înălțime. Tăierea va contribui la obținerea unui gazon mai ferm și de culoare mai închisă.
Sfaturi și recomandări pentru plantarea și întreținerea gazonului
În funcție de tipul solului, de calitatea semințelor și de felul în care reușesc acestea să germineze, gazonul poate arăta foarte bine de la început sau poate avea nevoie de îmbunătățiri. Pentru a nu fi nevoit să recurgi la măsuri suplimentare, iată câteva sfaturi:
● Semănați la momentul potrivit
Semănarea gazonului se face toamna sau primăvara. Dacă este semănat toamna este mai puțin solicitat și poate crește mai bine.
● Fertilizați solul periodic
Pentru a asigura o creștere viguroasă și sănătoasă apelează la fertilizatori cu eliberare lentă, care pot asigura toate substanțele de care planta are nevoie pentru a crește și a se dezvolta.
● Respectați instrucțiunile de plantare
Citește cu atenție toate recomandările de pe ambalaj, folosește cantitatea recomandată și udă ori de câte ori este necesar.
● Alegeți un gazon potrivit tipului de exploatare
Alegerea gazonului potrivit trebuie făcută în funcție de solicitarea trenului. Unul va fi tipul de gazon pentru un teren de fotbal sau de joacă, altul pentru un gazon ornamental, altul pentru un gazon care crește la umbră sau într-o zonă uscată.
În concluzie, nu este simplu să alegi, să plantezi și să obții gazonul perfect. Însă, cu răbdare și parcurgerea tuturor etapelor recomandate de specialiști și furnizorii de semințe, poți obținute rezultate foarte bune, de care să mulțumit ani buni. Descoperă pe SpatiulConstruit.ro furnizori de gazon aici!