Plante cățărătoare care pot înfrumuseța orice gard
Plantele cățărătoare reprezintă o modalitate excelentă de a înfrumuseța un gard inestetic ori insipid, în timp ce vă protejează intimitatea și vă oferă umbră. Florile lor fascinante vor atrage albinele și fluturii, iar grădinile voastre vor deveni spații pline de vitalitate. Am ales câteva dintre cele mai deosebite liane pe care le-am descoperit, care vă pot transforma curțile într-un spațiu de poveste și pe care vi le prezentăm mai jos.
Clematis Kardynal Wyszynski
Numită după un cardinal polonez, Clematis Kardynal Wyszynski este o plantă cățărătoare cu flori mari, ce pot ajunge și la 15 centimetri în diametru, cu o nuanță intensă de roșu-purpuriu care în timp se mai deschide. Planta poate atinge o înălțime de doi metri și are două perioade de înflorire: mai-iunie, respectiv iulie -septembrie. Este important ca solul să fie menținut umed și ideal ar fi ca partea de sus a plantei să fie la soare, iar rădăcinile să beneficieze de umbră. Pentru o înflorire abundentă se tunde în februarie, dar și după prima perioadă de înflorire.
Iasomie stelată (Trachelospermum Jasminoides)
Cunoscută și ca Fals Jasmin sau Jasminul Stelat, iasomia stelată este o încântare pentru simțuri cu florile sale albe în formă de steluță, foarte parfumate, care înfloresc din iunie până în septembrie. Datorită frunzelor de un verde închis, ce devin arămii iarna, planta este atrăgătoare și în afara perioadei de înflorire. Cu o creștere moderată, poate atinge o înălțime de 3-6 metri la maturitate. Preferă un sol ușor umed, bine drenat și locurile însorite sau parțial umbrite. Se recomandă să fie tunsă la începutul primăverii.
Clematis Prince Charles
O altă clemantită pe care v-o propunem este Clematis Prince Charles, numită după prințul Charles, astăzi regele Charles, o plantă bogată în flori mari, lila-albăstrui, de care vă puteți bucura de începutul verii până în septembrie. Se dezvoltă bine în soluri umede, bine drenate si poate crește până la aproape trei metri. Și ea preferă să stea cu ”capul” la soare și cu ”picioarele” la umbră, umbră pe care o puteți asigura plantând la bază alte plante sau adăugând un strat de pietricele sau pietre plate. Se tunde spre sfârșitul iernii sau la începutul primăverii.
Akebia Quinata
Akebia Quinata sau ”vița de ciocolată” este o liană cu adevărat savuroasă, care nu are doar rol estetic, prin florile sale de culoare roșu-violet cu aromă de ciocolată, ci produce și fructe comestibile, iar cei care le-au gustat spun că sunt delicioase. Totodată, din frunzele sale poți face ceai. Planta poate depăși înălțimea de 10 metri și înflorește în luna mai. Iubește soarele, îi priește solul care reține apa, iar tunderea se face de regulă primăvara.
Fallopia aubertii
Este o plantă cățărătoare cu o creștere viguroasă, cu flori albe în formă de pâlnie, ce apar de la sfârșitul iernii până prin octombrie, învăluind spațiul asemenea unei dantele delicate. Preferă și ea locurile însorite sau ușor umbrite, solul umed, dar bine drenat. Atinge înălțimea de șase metri la maturitate.
Pipa turcului, caprifoiul, glicina, hortensia cățărătoare, zorelele și floare pasiunii sunt alte opțiuni pe care le puteți avea în vedere.
Găsiți în articolul următor câteva întrebări și răspunsuri utile despre plantele cățărătoare