Plante pentru bai

Baile sunt incaperile care beneficiaza cel mai putin din toata locuinta de calitatile decorative ale plantelor. Aceasta pentru ca cel mai adesea baile din casele noastre nu au ferestre sau au, dar unele mici, iar iluminatul artificial, oricat ar fi de bun, nu este intotdeauna pe placul plantelor naturale. Sau cel putin asa se crede. Vestea buna este ca puteti profita si in baie de valoarea decorativa a unor plante cu pretentii „adapate” chiar acestui spatiu. Si uitati de plantele artificiale, care sunt mai degraba o imitatie trista a naturii.
Puneti spatiul in valoare: plantele si baia, ca incapere, isi ofera reciproc avantaje - daca verdele naturii vitalizeaza spatiul si il inveseleste, pe de alta parte si plantele sunt puse in valoare datorita mediului cu gresie, faianta sau, si mai bine, placat cu piatra naturala. Oglinzile reflecta si multiplica frumusetea plantelor asa ca le puteti gasi un loc pe sau langa consola de la oglinda ori intr-un alt loc ce este reflectat de la distanta intr-una din oglinzile din baie.
Alternativa la a avea vase cu pamant, in care sa creasca plantele la ghiveci, este sa montati cateva recipiente sau sa aveti vaze (dar fixate prin diverse sisteme) in care sa improsapatati mereu niste flori taiate.
Ferigile (feriga cuib, feriga sabie si feriga scoarta) si speciile de dieffenbachia, ficus si filodendron se potrivesc foarte bine in spatiile mai putin generoase cu lumina. Lor le place mediul umed si cald si chiar daca baia voastranu are ferestre (lucru frecvent astazi in conditiile de la bloc). Orhideele, in pofida a ceea ce s-ar crede despre ele rezista mai mult in baie, in spatii umede.
Unii au chiar idei uimitoare. Cum ar fi sa lipeasca cu ventuze niste mic recipiente pe faianta din baie. Niste plante suculente nu au nevoie de lumina soarelui si se descurca bine intr-un spatiu cu aburi.




Printre atracțiile principale ale acestei ediții s-au regăsit și cea mai mare imprimantă 3D din România - Wasp The Crane, care a demonstrat în timp real imprimarea unei structuri de casă sau soluțiile inovatoare de digitalizare a construcțiilor de la Leviatan Design, ce au oferit vizitatorilor experiențe de realitate virtuală și augmentată. Totodată, evenimentul a găzduit și 27 de workshop-uri practice, de la montajul corect al ferestrelor, teste de etanșeitate, demonstrații de scule electrice profesionale, dulgherie, până la montaj de acoperișuri sau realizare hidroizolație.
Cea de-a doua ediție a nZEB Expo va avea loc la Cluj Napoca, între 1-3 noiembrie 2024, continuând să promoveze construcțiile eficiente energetic și să sprijine tranziția către standardele nZEB și casele pasive.