Pregătește-ți casa pentru sezonul rece: 9 lucruri pe care ar trebui să le faci în perioada următoare
Foto: Pixabay
1. Asigura-te ca sistemul de incalzire functioneaza corespunzator
Vorbind de rece, asigura-te in primul rand ca sistemul pe care il folosesti pentru a te incalzi functioneaza corespunzator. Proprietarii de centrale termice trebuie sa stie ca sunt obligati prin lege sa faca o data la doi ani un VTP (verificare tehnica periodica). O atentie sporita ar trebui sa acorzi cosului de fum, mai ales tinand cont de faptul ca, potrivit Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, 17% din incendiile din Romania au fost cauzate in primele zece luni ale anului 2017 de cosuri de fum defecte sau necuratate.
Daca folosesti un sistem de aer conditionat pentru incalzire, verifica filtrele - curata-le sau inlocuieste-le daca este necesar. Aplica sfatul si in cazul in care ai un sistem de ventilare.
2. Verifica usile si ferestrele
Acum ca s-a facut cald si bine, nu lasa caldura sa-ti scape pe langa tocul ferestrei: asa se arunca pe geam la propriu pana la 30% din energia consumata pentru incalzire, conform Departamentului american pentru Enegie. Asadar, izoleaza corespunzator ferestrele si usile cu solutii precum silicon, spuma sau benzi de etansare.
Poti opta, totodata, pentru perdele si draperii mai groase in sezonul rece.
3. Asigura-te ca ai echipamente de deszapezire functionale
Poate ca freza, plugul sau lopata erau ultimele lucruri la care te gandeai inainte sa citesti aceste randuri, dar imagineaza-ti urmatorul scenariu: ninge abundent. Trebuie sa ajungi neaparat… undeva. Dar masina este ingropata in zapada. Si freza si plugul de zapada nu functioneaza, iar lopata nu ai. Si nici nu te poti urca in masina sa dai o fuga pana la magazin sa cumperi una. Nu-i mai bine sa fii prevazator?
4. Verifica dispozitivele de siguranta
Din ciclul mai tarziu poate fi prea tarziu, acum este un moment foarte bun pentru a verifica dispozitivele de siguranta din casa, cum ar fi detectorul de fum si de monoxid de carbon. Inlocuieste-le bateriile daca este cazul. Totodata, asigura-te ca stingatorul de foc se afla in perioada de valabilitate.
5. Depoziteaza mobilierul de exterior
Este el mobilier de exterior, dar daca vrei sa te bucuri de suete in gradina si la vara protejeaza-l totusi de vremea rea care urmeaza. Il poti depozita in garaj sau intr-un sopron. Daca nu ai loc pentru ele, o solutie pot fi husele impermeabile.
6. Curata jgheaburile si burlanele
Curatarea jgheaburilor si a burlanelor este trecuta cu bold si majuscule in manualul corvezilor de toamna ale proprietarului de case, dar o mentionam si noi aici, in conditiile in care, daca nu o faci, te pasc neplaceri ca inundarea interiorului si deteriorarea exteriorului casei. Va trebui sa te urci pe scara pentru aceasta operatiune - sau poti cauta profesionisti care sa face asta in locul tau. In cazul in care sunt prea corodate si vechi, jgheaburile ar trebui inlocuite.
7. Goleste echipamentele de apa din curte
Deconecteaza sistemul de aspersoare si lasa sa se scurga toata apa acumulata, inclusiv din furtunul cu care uzi gradina, inainte de primul inghet, existand altfel riscul ca acestea sa plezneasca. Chiar daca sistemul de irigat detine supape de golire automata, specialistii spun ca cea mai sigura metoda pentru golirea apei este folosirea unui compresor.
8. Fa reparatiile necesare la exterior
Fa o plimbare in jurul proprietatii tale si uita-te dupa eventuale semne de deteriorare la nivelul acoperisului, al tencuielii sau al fundatiei. Repara-le inainte de iarna. Ocupa-te si de crapaturile din alee, pentru ca, oricat de mici si de neinsemnate ti se pot parea acum, combinatia apa infiltrata plus ger le vor transforma intr-o gaura de toata frumusetea.
9. Verifica starea de sanatate a arborilor
Daca ai arbori in gradina, cauta-i de sanatate pentru a identifica din timp segmentele care risca sa cada in timpul vreunei furtuni. Din nou, un specialist, arboricultor in acest caz, iti poate fi de folos.