Pregatirea pentru sezonul cald
Vremea ne joaca feste si niciunul dintre proprietarii de piscine exterioare nu a inceput sa se bucure de beneficiile ei. Din cauza vremii ploioase, unii nici nu le-au pregatit inca pentru sezonul cald.
De aceea Asociatia Patronala pentru Piscine si Wellness va ofera acest articol, pentru a va ajuta, mai ales daca sunteti un proprietar “incepator” in ingrijirea comorii din curte.
Bineinteles ca sfatul cu care vom incepe este acela de angaja un profesionist care sa duca la bun sfarsit aceasta sarcina extrem de importanta, insa daca din anumite considerente nu procedati asa, incercati atunci sa respectati urmatorii pasi:
Daca ati avut piscina acoperita pe timp de iarna cu prelata speciala, atunci spalati temeinic prelata, uscati-o bine si depozitati-o intr-un loc uscat si racoros.
Daca a suferit ceva deteriorari peste iarna, acum este momentul sa le reparati pentru a fi pregatita pentru iarna urmatoare. Strangeti cordelinele si scoateti tarusii de ancorare din pamant.
Pentru o curatare mai usoara aspirati intai fundul piscinei de toate mizeriile depuse pe timpul iernii.
Apoi goliti toata apa la canal. Aceasta manevra este recomandata in tara noastra intrucat apa in general nu are o calitate atat de buna si este de preferat primenirea ei o data pe an.
NOTA : Nu este obligatoriu sa inlocuiti apa, daca considerati ca este curata si stiti ca nu contine mult calcar sau fier. Decizia apartine proprietarului, insa noi recomandam inlocuirea intregului volum de apa. In plus, aceasta recomandare este legata si de indeplinirea pasului urmator.
Acesta este momentul din an cand aveti bazinul gol, asa ca trebuie sa profitati de ocazie sa-l curatati bine.
Spalarea se face folosind o perie si produse speciale ce nu pateaza linerul sau rosturile, procurate de la firme specializate. Se insista pe depunerile de pe peretii bazinului formate la linia apei ( daca acestea exista). Dupa ce ati trecut peste intreaga suprafata , inclusiv fundul piscinei, clatiti bine, lasand ca apa rezultata sa se scurga la canal, nu sa intre in circuitul piscinei.
Verificati daca cartusul din filtru nu este foarte uzat sau daca nisipul din filtru nu este colmatat. In primele zile de folosire, pana cand apa ajunge in parametri, folositi inca vechiul cartus.
In cazul filtrelor cu nisip de cele mai multe ori nisipul se colmateaza din cauza duritatii apei. Este foate important sa verificati colmatarea pana la fundul stratului de nisip, nu numai la suprafata, pentru ca altfel riscati sa aveti o filtrare ineficienta. In cazul in care nu veti schimba nisipul din filtru veti consuma cantitati mari de dezinfectanti si cu toate eforturile dumneavoastra de a trata apa pentru a fi curata si dezinfectata, dupa o perioada ( 3 saptamani-6 saptamani) aceasta nu va mai putea fi tinuta sub control, capatand aspectul unei balti.
Verificarea bunei functionari a pompei trebuie realizata de un specialist.
Asigurati-va ca prefiltrul nu este rupt si nu pot ajunge diverse corpuri solide ( pietricele, crengute, obiecte textile ) intre palele pompei.
Umpleti piscina cu apa si porniti sistemul de circulare - filtrare.
Dupa punerea pompei si filtrului in functiune verificati cu atentie incinta tehnica sa nu picure apa. Remediati imediat scurgerile respective altfel este posibil ca lipitura sau filetul pe unde picura sa cedeze si sa duca la inundarea pompei si instalatiilor electrice.
Daca apa cu care alimentati piscina are duritate mai mare de 10 grade Germane acesta trebuie stabilizata cu produse speciale de dedurizare pentru a preveni depunerile.
O duritate mare (peste 250mg/l CaCO3) formeaza depuneri pe suprafata linerului, mozaicului si colmateaza filtrul . Pentru a preveni acest lucru filtrul trebuie spalat in mod regulat. Pentru spalarea filtrelor folositi intotdeauna substante special destinate acestei operatiuni fie ca aveti filtre cu cartus fie cu nisip.
Nu alegeti dezinfectantul hipoclorit de calciu atunci cand sursa de apa este dura (duritate peste 20 grade germane) deoarece acesta va creste duritatea apei.
Stabilizati unde este posibil metalele din apa, cu produse speciale, iar unde sunt prea multe se folosesc substante speciale ce retin metalele in filtru.
Daca aveti o analiza a apei cu care alimentati piscina si observati ca are continut ridicat de fier sau mangan se recomada o dezinfectare fara clor.
Dupa umplerea piscinei programati filtrarea pe manual (functionare continua) minim 48 ore .
In aceasta perioada culoarea apei din piscina poate varia : de la verde la albastru marin, brun-roscat, galbui, negru sau violet. Aceste coloratii rezulta in urma combinarii clorului cu diversele metale sau elemente din apa, precipitand in diverse combinatii ce se depun pe fundul piscinei. Abia dupa ce procesul s-a incheiat apa devine cristalina, atunci fiind momentul sa aspirati piscina. Daca incepeti sa aspirati piscina mai devreme veti tulbura apa si veti incetini procesul de limpezire. Procesul de limpezire a apei poate dura de la o zi la 10 zile, in functie de cantitatea de metale, sulfati, nitrati din sursa de apa, vreme - ultravioletele favorizeaza reactiile - si nu in ultimul rand pricepere. In mod sigur doar cu ajutorul unei firme specializate puteti avea o apa cristalina in cel mai scurt timp posibil.
Nu efectuati clorinarea soc pe parcursul umplerii piscinei, chiar daca sursa de apa are un debit mic si apa se inverzeste pe parcursul umplerii piscinei.
Daca apa este clorinata pe perioada umplerii v-a avea loc precipitarea, se vor forma depuneri colorate la nivelul respectiv al apei . Acestea nu vor putea fi curatate decat daca goliti iar piscina . Un alt risc este sa clorinati cu o cantitate prea mare de dezinfectant pentru un volum mic de apa – lucru ce poate sa duca la decolorarea linerului.
Spalati filtrul cu cartus in fiecare zi in primele zile de la umplerea piscinei.
In felul acesta imbunatatiti filtrarea si grabiti limpezirea apei. In cazul filtrului cu nisip spalati cel putin dupa o saptamana sau daca presiunea indicata de manometru creste peste 1 bar.
Ideal se recomanda folosirea unei instalatii de tratare, dar daca nu exista tratare automata, in primele doua-trei saptamani de la deschiderea piscinei este recomandat sa testati continutul de clor si ph-ul foarte des (la doua zile in prima saptamana).
Este foarte important sa stabilizati ph-ul apei in primele doua saptamani de la deschiderea piscinei, in special pentru a maximiza eficienta clorului.
Un ph neutru (7.2-7.4) va va asigura confortul in apa si va necesita o cantitate mica de dezinfectant. In afara acestor limite de ph veti putea avea mancarimi ale pielii, usturimi ale ochilor, cantitate insuficienta de substanta activa dezinfectanta, depuneri de tartru (la pH peste la 7,6 ) sau corodarea echipamentelor ( la ph sub 7.0).
Nu ezitati sa ne contactati pentru orice nelamuriri si sfaturi prin formularul de contact de pe site-ul nostru, din josul paginii http://www.appw.ro/intreaba_specialist.php sau la office@appw.ro.