Prima carte din România despre apartamentul pe care il vrei - Doar pentru cine vrea confort
A fost momentul în care mi-am dat seama cât de mult se construia de câţiva ani în Bucureşti. Neavând drum prin Militari sau Piaţa Sudului nu ştiam câte blocuri noi pregăteau investitorii pentru clienţi. Am aflat cu ocazia asta şi că multe dintre apartamente erau de calitate slabă. Fenomenul m-a făcut foarte curios: ştiam care sunt etapele de avizare pentru blocuri şi ştiam că unele chestii sunt trecute cu vederea uneori de autorităţi, dar nu mi-aş fi putut închipui cât de departe se poate ajunge. Am observat că fiecare pas al angrenajului administrativ creat de stat pentru a asigura confortul locativ cetăţenilor săi avea o portiţă uşor de exploatat de către oricine urmăreşte să obţină profit fără a lua în calcul situaţia celui care cumpără.
Normal, normele sunt uneori rigide, dar nu despre luat la bani mărunţi centimetrii pătraţi e vorba: problema e experienţa pe care o va avea în noua casă omul care o va locui în următorii 30 de ani. Recitiţi ultima propoziţie şi înlocuiţi cuvântul “experienţa” cu “viaţa”.
Câţi dintre noi îşi imaginează viitorul ca pe o serie de certuri cu soţul/soţia care (iar) nu şi-a pus lucrurile la loc? Că sigur se va întâmpla mai des la cei care îşi cumpără apartamente fără spaţii de depozitare.
Câţi vor trebui să ia maşina de spălat rufe în braţe la ridicarea de pe closet? Uneori cine proiectează apartamentul nu alocă suficient spaţiul necesar pentru amplasarea ei.
Nu vreau să mă gândesc câţi îşi vor lua uşi în cap sau peste degete pe holuri îngustate prea mult... pentru că unii dezvoltatori vor să înghesuie în bloc 40 de apartamente unde încap doar 35.
Poate că totuşi există o speranţă cu calitatea finisajelor: cine strânge cureaua tare la metrii pătraţi bănuiesc că va vrea să se răscumpere faţă de clienţi şi va investi în parchet, faianţă şi zugrăveli. Poate şi în tâmplăria termopan... Mda, musai!
Le mulţumesc sutelor de doritori de apartamente care mi-au trimis pe Case Strâmbe pe Radar schiţele locuinţelor de care erau interesaţi: lor le este dedicată cartea pe care o lansez joi, 19 aprilie.
“Disconfort Residence” este PRIMUL GHID din România care te învaţă la ce să te uiţi prima dată atunci când vrei apartament. Am dezasamblat fiecare apartament în camere, am identificat erorile şi le-am comentat pentru a putea fi identificate mai uşor. Am pilit textul încât să devină accesibil, iar situaţiile descrise uşor de reţinut (nu poţi avea cartea la tine de fiecare dată când cauţi apartamente pe net). Încă ceva: eu sunt de părere că am şi umor când scriu (nu mă refer la momentele când mănânc litere).
Titlul complet este “Disconfort Residence: cum să identifici capcanele din schiţa apartamentului pe care vrei să-l cumperi”, iar lansarea va avea loc JOI, 19 APRILIE, la ANTICAFE SENECA din str. Arh. Ion Mincu nr. 1.
Astăzi ne dorim mai mult confort decât bunicii noştri
Am încercat să pun ce am mai bun în acest proiect - sper că va fi de folos cât mai multor cumpărători de apartamente. Le mulţumesc în mod deosebit tuturor celor implicaţi în dezvoltarea sa.