Lansarea volumului "Mari arhitecti bucuresteni. Ion D. Berindey" - autor arh. Sidonia Teodorescu
Mari arhitecti bucuresteni. Ion D. Berindey
Fiu al arhitectului Dimitrie Berindey (1831-1884), Ion D. Berindey (1871-1928) a absolvit Şcoala de Arte Frumoase din Paris în anul 1897, urmând în cei 30 de ani de carieră, să fie autorul unui număr impresionant de clădiri impozante, dintre care unele au devenit în timp adevărate mărturii ale construirii trainice la începutul secolului XX: în Bucureşti - Palatul Cantacuzino, casa George Assan, Sindicatul Ziariştilor, casa şi observatorul Vasile Urseanu, casa Toma Stelian, Palatul Cantacuzino de la Floreşti, hipodromul de la Băneasa, Palatul Culturii din Iaşi.
Volumul de faţă constituie un model prin amploarea demersului, dar şi prin sârguinţa neobosită a autoarei. Rezultanta sa - o viaţă adevărată reconstituită ! - este din cele mai reuşite, fiind vorba de o temă cercetată şi dusă până la capăt. O viaţă de om, aşa cum a fost, și mai ales opera pe care a putut s- o înfăptuiască cel în cauză ne- au fost prezentate cu o seriozitate, o competenţă şi un neabătut ataşament care merită evidenţiere şi elogii, ca şi întreaga lucrare de „reconstituire”.
Acad. Dan Berindei
Preşedinte de onoare al Secţiei de Istorie şi Arheologie a Academiei Române
Sidonia Teodorescu este arhitect, diplomat al Universităţii de Arhitectură „Ion Mincu” (1993), diplomat de master româno-francez „Dezvoltare urbană integrată” la UAUIM (2007) şi doctor în arhitectură la UAUIM (2013), cu teza „Arhitectul Ion D. Berindey, studiu monografic”. În prezent, este lector universitar la Facultatea de Arhitectură a Universităţii „Spiru Haret”, arhitect în cadrul propriului birou de arhitectură şi redactor al revistei „Bucureştiul meu drag”. Este membru al Ordinului Arhitecţilor din România, al Uniunii Arhitecţilor din România, al Comitetului Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii al Academiei Române.