Prima clădire de locuințe sociale din Europa construită cu imprimanta 3D
Producătorul danez COBOD anunță atingerea unei noi borne în domeniul imprimarii 3D în construcții: realizarea primei clădiri de locuințe sociale din Europa. Costuri mai mici, proiecte finalizate mai rapid sunt două dintre avantajele pe care le prezintă această abordare încă de nișă în lumea construcțiilor, în care brațe robotizate ridică clădiri strat cu strat.
”Potrivit Programului Națiunilor Unite pentru Așezări Umane, lumea trebuie să construiască 96.000 de locuințe accesbile financiar în fiecare zi pentru cei estimativ 3 miliarde de oameni care vor avea nevoie de acces la locuire adecvată până în 2030. Această provocare este determinată de factori multipli, inclusiv creșterea mai rapidă a costurilor locuirii față de creșterea veniturilor. Imprimarea 3D promite să rezolve acest decalaj reducând costurile în timp ce crește viteza de construcție prin automatizare”, spun reprezentanții COBOD.
Orașul german Lünen din regiunea Ruhr, Renania de Nord – Westfalia, un fost centru al mineritului carbonifer, cu o populație de 100.000 de locuitori, este cel care va găzdui prima clădire de locuințe sociale construită cu ajutorul imprimantei 3D în Europa. Proiectul este în plină desfășurare, fiind derulat de PERI 3D Construction, pionier în domeniu. Este a treia lucrare de mari proporții a companiei înGermania în acest, după un centru de date și un club de fotbal.
Clădirea va avea o suprafață totală de 651 de metri pătrați desfășurată pe trei niveluri, fiecare cu câte două apartamente cu suprafețe cuprinse între 61 de metri pătrați și 81 de metri pătrați.
Primele două niveluri ale imobilului din Lünen vor fi ridicate cu o imprimantă COBOD BOD 2 cu beton, tehnica fiind reflectată și la nivelul fațadei pentru aceste niveluri, în timp ce ultimul etaj va fi construit din lemn de o echipă umană. De asemenea, fundația, baza și planșeele cu predală vor fi construite prin metode convenționale și tot convențional se va realiza montarea ferestrelor, a instalațiilor electrice și a instalațiilor sanitare.
”Suntem încântați că putem să demonstrăm încă o dată cît de rapid, eficient și într-un mod care economisește resurse imprimanta 3D poate să creeze spații de locuit și ce potențial deschide, totodată, pe segmentul locuințelor multifamiliale. Suntem convinși că tehnologia este deja pregătită pentru a fi utilizată la scară largă pe șantierele construcțiilor moderne și în special pentru proiectele de locuințe sociale”, declară Fabian Meyer-Brötz, director general al PERI 3D Construction.