Cea mai înaltă structură construită vreodată cu o imprimantă 3D, într-un sat uitat de lume
Un sat elvețian aproape abandonat va găzdui în curând un nou reper al unei nișe în plin avânt a industriei construcțiilor.
Un proiect al cercetătorilor de la ETH Zurich în colaborare cu instituția culturală Nova Fundaziun Origen, White Tower urmează să fie asamblat în localitatea Mulegns din Alpii elvețieni. Turnul de culoarea fildeșului cu influențe din stilul baroc va măsura 30 de metri, fiind considerat cea mai înaltă structură din lume realizată cu ajutorul unei imprimante 3D.
O miriadă de coloane printate 3D vor forma construcția pe cinci niveluri, compunând o fațadă semideschisă. La nevoie, spațiile interioare vor putea fi protejate de fenomenele meteorologice cu ajutorul unei membrane mobile.
”Turnul Alb”, numit și Tor Alva, va fi încununat de o sală pentru concerte cu o capacitate de 45 de participanți.
O scară elicoidală îi va conduce pe vizitatori de la un nivel la altul, dezvăluindu-le spații tot mai aerisite pe măsură ce urcă spre vârful turnului.
”Această tehnologie permite fabricarea eficientă a elementelor nestandardizate, personalizate. Aceste tipuri de forme ar fi aproape imposibil de realizat la această scară folosind tehnologii convenționale. În acest nou proces de construire, turnul va fi asamblat din 32 de elemente din beton printate 3D individual. Elementele sunt umplute cu beton doar acolo unde este necesar din punct de vedere structural, ceea ce reduce subtanțial utilizarea materialului”, explică cercetătorii.
În plus, este evitată risipa prin eliminarea din ecuație a cofrajelor pentru turnarea betonului.
Nu în ultimul rând, se speră ca Tor Alva ”să aducă un suflu nou într-un sat în declin”, soartă împărtășită cu celelalte așezări de pe pasul Julier din Munții Alpi, promovând turismul în regiune.
Secțiunile care îl vor compune sunt în prezent în proces de imprimare – cu o durată estimată la 900 de ore. Odată finalizate, vor fi transportate și asamblate în situ. Inaugurarea este prevăzută pentru iunie 2024.
După finalizarea evenimentelor pe care le va găzdui în Mulegns, construcția va fi demolată și asamblată din nou într-un loc diferit.
Nu demult am văzut un alt proiect ce ilustrează într-un mod interesant potențialul creativ al utilizării imprimării 3D în construcții. Echipa de la Studio RAP a combinat tehnologia modernă cu tehnici tradiționale pentru a da o nouă față unui magazin de lux de pe exclusivista stradă P.C. Hooftstraat din Amsterdam, Țările de Jos: Tehnologie de ultimă generație și tradiție: O fațadă expresivă imprimată 3D în Amsterdam