Prima cladire integral printata la o imprimanta 3D
Anul trecut ne-am entuziasmat dupa ce am privit popunerea pentru prima cladire integral realizata prin procesul de imprimare 3D, care urma sa se realizeze in Dubai. Designerii s-au laudat ca va fi nevoie de doar cateva saptamani pentru a imprima si asambla structura, dar la vremea respectiva nu s-a dat si o estimare de timp vis-a-vis de cand se va intampla acest lucru. Avand in vedere evolutia tehnologiei am fost surprisi sa vedem ca aceasta cladire nu numai ca a fost printata, dar este complet functionala, fiind inaugurata in mai anul acesta.
Imaginea constructiei este identica cu cea prezentata acum un an in randarile realizate de specialisti. Seicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Vice Presedinte si Prim Ministru al EAU si Dubai, a inaugurat sediul de birouri intr-o ceremonie la care au participat nume importante din domeniu si o serie de demnitari. Denumita „Biroul viitorului”, cladirea realizata cu ajutorul imprimantelor 3D se afla in apropierea Turnurilor Emirate si va gazdui pentru o perioada de timp Fundatia Dubai Future. Biroul de proiectare Gensler a realizat designul cladirii, in parteneriat cu Thornton Tomasetti si Syska Hennessy pentru structura si instalatii.
„Am anuntat astazi inaugurarea primei cladiri de birouri din lume realizata prin tehnica imprimarii 3D, la numai o luna dupa prezentarea strategiei de dezvoltare a constructiilor realizate prin imprimare 3D din Dubai in vederea promovarii unui nou model de constructie. Acesta este un experiment pe care il prezentam lumii intregi despre cum se poate folosi tehnologia viitorului in viata de zi cu zi a locuitorilor. In acelasi timp reprezinta un punct de cotitura pentru EAU in pozitionarea noastra ca lider in dezvoltare strategica.” declara Seicul Mohammed.
Constructia are toate dotarile specifice unei cladiri realizate prin metode traditionale, de la apa curenta si electricitate, pana la sisteme de telecomunicatii si internet. Birourile au fost prevazute si cu o serie de elemente menite sa asigure un consum eficient de energie, astfel ca vitrajele sunt protejate pentru a reduce impactul razelor puternice ale soarelui.
Imprimanta cu care au fost realizate elementele componente ale cladirii masoara 6 m inaltime, 36 m in lungime si 12 m in latime. Pe langa echipamente, la montajul pieselor a fost nevoie de o echipa mica de muncitori si ingineri instalatori care au terminat treaba in doar 17 zile. Se estimeaza ca in acest fel s-a obtinut o reducere de 50% a cheltuielilor cu forta de munca daca este sa se faca o comparatie cu un imobil similar ca dimensiuni, dar care a fost construit prin tehnici conventionale.
Viitorul arhitecturii este aici, acum cladirea de birouri din Dubai poate fi considerata deschizator de drumuri.