Un volum orizontal suspendat între doi zgârie-nori marchează un triumf al ingineriei
Un volum orizontal ancorat de doi zgâri-nori cuprinde cea mai lungă consolă din lume. Dezvoltarea finalizată în Dubai poartă numele de One Za'abeel și a fost proiectată de biroul japonez Nikken Sekkei.
Suspendat la 100 de metri deasupra unei autostrăzi, The Link are o lungime de 230 de metri, în timp ce secțiunea în consolă, orientată spre Golful Persic, măsoară 67,5 de metri – fiind cu un metru mai lungă decât platforma de belvedere de la Marina Bay Sands din Singapore.
Volumul este conectat în două puncte la cei doi zgârie-nori de 235 de metri, respectiv 305 metri, fiecare turn aflându-se de câte o parte a autostrăzii.
The Link a fost fixat în poziție prin două operațiuni distincte în cursul anului 2020. Prima secțiune, cu o greutate de 8.500 de tone, a fost ridicată pe parcursul a 12 zile, iar mai apoi a fost fixată consola de 900 de tone, în cadrul unui efort de patru zile.
One Za'abeel este o dezvoltare de lux cu destinație mixtă de 530.000 de metri pătrați, cuprinzând apartamente, hoteluri, birouri, spații de retail și restaurante.
The Link conține în partea superioară o piscină de tip infinity – cea mai lungă de acest tip din lume – și oferă mai multe puncte de belvedere, putând fi admirată de aici Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume. La interior, cele trei etaje cuprind restaurante și zone de relaxare, în timp ce volumul conectează cei doi zgârie-nori. O zonă cu podea din sticlă dezvăluie imaginea străzii de dedesubt.
„Consola de 66 de metri a The Link este acum cea mai lungă din lume, oferindu-le vizitatorilor iluzia că plutesc în aer. The Link a fost creat folosind un sistem robust de structură tubulară exterioară, cu elementele sale principale din oțel aranjate într-un model de grilă de tip diamant de-a lungul celor patru laturi pentru a minimiza torsiunea, în timp ce oferă un spațiu interior continuu, fără coloane”, explică arhitecții.
Proiectul a obținut certificarea LEED Gold grație unor tehnologii de economisire a energiei precum sisteme electrice, de iluminat și de ventilație automate, precum și un sistem de fațadă din sticlă eficient energetic.