The Loop, o ”autostradă verde” de 93 de kilometri, cu climă controlată
The Loop (”Bucla”) este o propunere a biroului de arhitectură Urb pentru o ”autostradă sustenabilă” menită să transforme Dubaiul în unul dintre cele mai conectate orașe din lume pentru bicicliști și pietoni.
Gândită ca o buclă lungă de 93 de kilometri care înconjoară Dubaiul, această autostradă verde, care ar include și o linie de hyperloop, ar trebui să-i încurajeze pe locuitori să renunțe la mașinile personale în favoarea unor mijloace de transport mai sustenabile. Proiectul este în linie cu inițiativa ”orașul celor 20 de minute” a Dubaiului, care presupune să poți ajunge în diferite zone ale orașului, pe jos sau cu bicicleta, în 20 de minute.
Potrivit arhitecților de la Urb, o asemenea schimbare ar fi una „seismică”, implicând dezvoltarea unei infrastructuri care să țină cont de nevoile oamenilor.
"Principala provocare în Dubai este aceea că infrastructura și țesutul urban existent au fost concepute în primul rând pentru utilizarea mașinilor. Astfel, trecerea de la mașini la biciclete într-un oraș orientat spre mașină foarte dezvoltat presupune o schimbare seismică în planificarea urbană, precum și infrastructura necesară pentru a face posibilă această trecere”, explică reprezentanții Urb.
Propunerea este în prezent în stadiul de dezvoltare și de cercetare.
Structura este proiectată asemenea unui tunel sinuos vitrat și include piste de alergare integrate cu pavaj kinetic, realizat din anvelope de mașină reciclate, care extrage energie din pașii utilizatorilor. În randările făcute publice, pistele pentru biciclete și cele pentru pietoni sunt delimitate de plante verzi, vedem și zone dedicate grădinilor verticale și piscine naturale, care beneficiază de faptul că clima este controlată la interior.
”Bucla” ar urma să conecteze centre wellness și fitness, hoteluri și terenuri de sport. În proiect sunt incluse și parcuri de buzunar și grădini comunitare.
”În condițiile în care orașele se grăbesc să-și actualizeze infrastructura pentru modalități mai sustenabile de transport, prin proiectul The Loop din Dubai se urmărește crearea unui nou reper pentru cea mai inteligentă infrastructură pentru pedalat și mers pe jos din lume”, adaugă arhitecții.
Un concept similar este ”orașul sfertului de oră”, viziunea primarului Parisului, Anne Hildalgo, pentru o "transformare ecologică a orașului" și pentru "îmbunătățirea vieții de zi cu zi a parizienilor": Cum să ajungi în 15 minute oriunde ai nevoie într-o zi obișnuită
Revenim la Dubai, unde studioul de arhitectură ZNera Space a propus ca soluție la problema urbanizării accelerate şi a creşterii rapide a populaţiei cu care acesta se confruntă un centru urban care înconjoară Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume, la peste 500 de metri în aer. Vă invităm în continuare să revedeți proiectul numit Downtown Circle: Un cartier în cer care înconjoară cea mai înaltă clădire din lume