Prima locuinta din Marea Britanie construita din deseuri
Gropile de gunoi din orase se umplu mai repede ca oricand cu milioane de tone de deseuri non-biodegradabile pe an - dar ce ar insemna pentru mediu si pentru comunitatile locale daca am reusi sa folosim aceste deseuri si sa le transformam in materiale de constructie?
Va prezentam in continuare, Casa Deseurilor (Waste House) prima cladire din Marea Britanie realizata aproape in intregime cu deseuri, de la dischete pana la periute de dinti. Proiectata de biroul din East Sussex, BBM ca un proiect de cercetare continua si un atelier dedicat designului in sprijinul dezvoltarii durabile pentru Universitatea din Brighton, casa a carei amprenta de carbon este negativa, a fost construita pentru a demonstra ca „nu exista asa zisele deseuri, ci doar diverse obiecte care nu isi gasesc locul”.
Amplasata in campusul universitatii, casa Deseurilor este opera arhitectului Duncan Baker-Brown in colaborare cu diverse echipe de studenti. Locuinta contemporana este in proportie de 85% realizata din materiale considerate „deseuri” si recuperate de pe alte santiere si locuinte din apropiere, printre care obiecte din plastic, blugi, casete video si 20 000 de periute de dinti.
Mare parte din materialele recuperate au fost folosite pe post de izolatie termica in peretii exteriori. Poate va intrebati de unde si cum vor sti cat de eficiente sunt asceste solutii. Pentru aceasta au fost montate o serie de senzori, in peretii cu compozitii diferite pentru a putea culege date pe parcursul unui an intreg.
Peste 2000 de foi din sindrile bituminoase acopera exteriorul casei in timp ce vechi bannere din vinil au fost folosite pe post de straturi bariera de vapori.
Fundatiile au fost realizate din zgura de furnal in timp ce structura usoara a fost creata cu ajutorul elementelor din placaj luate de la un santier din apropiere. Pentru cresterea eficientei energetice si a conductivitatii termice, constructorii au realizat pereti din pamant amestecat cu deseuri de ipsos si argila.
Acum casa Deseurilor este folosita in special de studenti ca laborator in cadrul programului de master pentru dezvoltare durabila dar si alte scoli, colegii sau grupuri din cadrul comunitatii pot folosi spatiile respective pentru organizarea diferitor ateliere sau conferinte pe teme de specialitate. Mare parte din materialele folosite pentru construirea casei au fost lasate vizibile la interior fiind prezentate in detaliu, avand pentru multi valoare educativa. Lucrarile de constructie au durat aproape un an, casa experimentala fiind deschisa publicului in aprilie anul acesta.
Mai multe informatii gasiti pe http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa