Primul element structural realizat cu o imprimanta 3D
Copertina din folie ETFE care imbraca terasa cladirii 6 Bevis Marks din Londra se remarca printr-un sistem de sustinere deosebit, nu neaparat prin forma ci prin modul in care acesta a fost pus cap la cap.
Spre deosebire de alti arhitecti care folosesc imprimantele 3D doar pentru realizarea machetelor, Priestman sustine ca „tecile” pe care le-a creat sunt primele elemente de constructie realizate prin aceasta tehnica care au un rol bine stabilit in cadrul structurii respective.
Adrian Priestman a ajuns sa fie implicat in acest proiect dupa ce consultantul proiectului in cauza, Vector Foiltec decisese ca solutiile clasice de imbinare ale elementelor de metal erau inestetice. Arhitectul a ajuns astfel sa modeleze un nou sistem de prindere pe care apoi la printat 3D, pe bucati cu ajutorul unui proces de sinterizare cu laser. Elementele create asigura prinderea dintre bratele radiale ce sustin panza copertinei si stalpul care o ancoreaza de placa din beton.
Prinderile au fost ulterior finisate, capatand un aspect unitar cu restul structurii din otel, astfel ca acestea par ca turnate, desi au fost facute pe bucati.
Inainte sa primeasca aprobarea clientului si a constructorului pentru a fi montate pe terasa, elementele componente au fost testate la conditii de vant si vreme severe.
Dupa cum declara arhitectul „este posibil ca altcineva sa mai fi realizat o instalatie, dar aceasta este o componenta a cladirii care trebuie sa reziste 15-20 de ani, asemenea celorlalte elemente ale cladirii”.
Mai multe informatii gasiti pe: http://www.dezeen.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa