Proiecte futuriste... inspirate din Biblie
Pe lume exista o serie de idei indraznete propuse de arhitecti vizionari (pe care unii ii numesc pur si simplu nebuni: „asa ceva nu se va construi niciodata, de ce sa iti pierzi timpul visand?”). Totusi cate dintre aceste solutii inedite la o serie de probleme ar fi putut avea succes daca s-ar fi bagat bani in ele? Tinand cont ca oricum ne lovim zilnic de necesitatea de a construi cladiri mai bune, mai fiabile, mai putin consumatoare de resurse si mai protectoare atat cu mediul cat si cu omul, investitia in ele pare cea mai mica problema. Totusi, unele mai au de asteptat. Sfarsitul unei crize care de fapt nu se va sfarsi pana nu ne vom schimba paradigmele de gandire.
Tot o schimbare a paradigmelor de gandire este si proiectul de mai jos, asa ca probabil se va incadra de minune in acel viitor ideal. Insa momentan doar chinezii si-au aratat interesul pentru proiect.
Ark Hotel este o oaza de sine statatoare proiectata in forma unei cochilii de melc. Denumirea Ark (Arca) i se datoreaza chiar faptului ca a fost proiectata pentru a putea fi postata si in desert, dar ar putea supraviețui si unei inundatii de proportii. Cladirea a fost proiectat de firma rusa Remistudio, cu asistența Uniunii Internationale a Arhitectilor, in cadrul unui program pentru prevederea dezastrelor naturale.
Conceput ca "un sistem energetic integrat, cu o sursă de alimentare care nu poate fi niciodata intrerupta, folosind surse alternative de energie", Arca foloseste panouri solare si un sistem de colectare a apei de ploaie pentru a oferi locuitorilor energie si apa, dispune de panouri solare si de generatoare eoliene pe acoperis, de pompe de căldură si unitati de stocare a energiei termice.
Desi Arca are mai mult de 14,000 de metri patrati disponibili, structura in forma de cochilie ajuta la distribuirea greutatatii uniform, ceea ce înseamnă că poate rezista si cutremurelor. De asemenea, se poate ridica pe linia de plutire in cazul cresterii nivelului apelor si al inundatiilor.
Pentru a ajunge in camerele interne, lumina zilei este filtrata si accesibila din orice punct al cladirii, reducând nevoia de iluminare artificiala, iar serele din interior ajuta la cresterea calitatii aerului si ofera surse de hrana pentru cei din interior.