Reguli și principii esențiale pentru amenajările interioare
Cand vine vorba despre amenajari interioare, cel mai adesea alegem lucrurile care ne plac fara sa urmarim neaparat niste reguli de amenajare. Nu este nimic gresit, insa inainte de a incalca regulile este bine sa stim macar care sunt acestea, nu-i asa?
Exista cateva principii esentiale care te vor ajuta sa obtii o amenajare nu doar estetica, ci si practica, cu atat mai mult cu cat pe acestea se bazeaza si specialistii in amenajari interioare. Citeste mai jos pentru a afla care sunt acestea, iar apoi permite-ti sa le personalizezi dupa bunul plac pentru a obtine amenajarea ideala.
1) Unitate si armonie
Principiul unitatii spune ca intre elementele folosite in amenajare trebuie sa existe uniformitate si armonie. Amenajarile de interior trebuie sa fie privite ca un ghid de intelegere al spatiului locuit, iar fara unitate oricine ar calca pragul locuintei tale ar ramane putin nedumerit referitor la impresia pe care i-o lasa. Acesta este si motivul pentru care amenajarile se supun temelor si stilurilor, si chiar daca elementele amenajarii difera intre ele (ceea ce este si recomandat), acestea trebuie sa se completeze. Una dintre cele mai usor de implementat cai de a obtine unitate este utilizarea schemelor de culoare. Alege, de exemplu, doua culori si foloseste-te de diferite nuante ale acestora pentru a-ti colora amenajarea.
2) Echilibru
Echilibrul in amenajare se refera la distributia uniforma a elementelor cu ‘greutate’ (incarcatura) vizuala in jurul unui punct central (real sau imaginar). Echilibrul poate fi creat in trei moduri, prin compozitii simetrice, asimetrice si centrate.
Compozitia simetrica se regaseste mai ales in amenajarile clasice, traditionale, si se refera la spatiile impartite in doua jumatati din jurul unei axe verticale centrale, in care elementele amenajarii sunt aranjate in aceleasi pozitii, parand ca se oglindesc. Amenajarile compuse simetric lasa o puternica senzatie de confort.
Compozitia asimetrica este mai dificil de obtinut decat prima, dar creeaza un mediu mai natural si mai dinamic. Obiectele folosite sunt diferite, insa au aceeasi incarcatura vizuala in cele doua parti din jurul axei centrale.
3) Punctul de interes al camerei
Cel mai mare dusman al amenajarilor interioare este plictiseala, tradusa prin lipsa unui punct de interes care sa-ti capteze atentia. O amenajare bine pusa la punct va avea intotdeauna unul sau mai multe puncte de interes, in functie si de spatiul disponibil. Acestea trebuie sa fie suficient de pronuntate incat sa capteze atentia si destul de interesante pentru a te face sa privesti mai departe. Un exemplu bun de punct de interes il reprezinta un semineu sau, mai des intalnit (desi arhitectilor nu li se recomanda sa il foloseasca), un televizor - retine doar ca acesta este un punct de interes virtual deoarece face parte dintr-o compozitie langa o piesa de mobilier. Nimic nu te opreste insa din a evidentia o piesa de mobilier sau o decoratiune, iar modurile cele mai utilizate de evidentiere sunt culorile, texturile si imprimeurile. In plus, ar fi bine ca elementele din jurul punctului de interes sa contrasteze intr-un fel cu acesta, fara stridente.
4) Scara si proportia
Principiile de scara si proportie asigura ca toate elementele din amenajare se potrivesc intre ele, indiferent daca ne referim la dimensiuni, la forme sau la culori. Scara se refera la dimensiunea unui element in comparatie cu restul, iar proportia la ratia unui element in comparatie cu altul sau cu intreaga amenajare. Spre exemplu, in incaperile cu tavane inalte se potriveste mobilierul mai inalt, spre deosebire de masutele joase de cafea si de taburete.
5) Ritm
In lumea muzicii, ritmul inseamna pulsul melodiei. In cazul amenajarilor interioare, ritmul se refera la repetitia tiparelor vizuale. Elementele care se repeta in mod ordonat si spatiile dintre repetitii creeaza un tempo vizual deosebit de important. Cum il obtii? Urmarind patru principii: repetitia, progresia, tranzitia si contrastul
Repetitia se refera la folosirea unui element (culoare, imprimeu, textura) de mai multe ori in acelasi spatiu.
Progresia inseamna un element dispus gradual in functie de o anumite calitate a sa. Cel mai usor de imaginat este gradatia in functie dimensiune - vezi o masuta pe care sunt asezate cateva lumanari, la fel dar de dimensiuni diferite.
Tranzitia este un principiu mai subtil, si putin mai greu de implementat. Se refera la modul in care privirea traverseaza o camera, de la un element la altul. Cel mai adesea se realizeaza prin elemente curbilinii, cum ar fi arcadele.
6) Detalii
Un principiu esential al amenajarilor interioare, dar pe care adesea ajungem sa il ignoram, detaliile dau un plus de autenticitate amenajarilor. Fie ca vorbim despre broderia de pe o cuvertura, despre manerele mobilierului sau despre abajarul unei unei lampi, detaliile pot imbunatati o amenajare, dar pot si ruina ceea ce ai creat inainte. Alege, deci, cu mare atentie.
Daca ai inceput deja un proces de amenajare, ne poti povesti mai jos etapele prin care ai trecut si cum ai facut alegerile finale. Spor, in continuare, la amenajari!