Renunță la ce nu îți trebuie și evită dezordinea - sfaturi și idei pentru o casă ordonată
Tuturor ne plac ordinea si armonia, atat acasa, cat si la birou, ca sa nu mai vorbim despre ordinea din minte si ganduri. Desi e firesc ca standardele de ordine si curatenie sa difere destul de mult de la unii la altii, haosul din amenajare poate duce la un disconfort major. Nu doar ca ar trebui sa ne desfasuram activitatile zilnice facand slalom printre diverse obiecte aruncate peste tot, dar faptul ca nimic nu mai pare la indemana rezulta intr-un stres absolut deloc necesar.
Ce ramane de facut? Sa facem ordine, desigur – usor de zis, mai greu, insa, de realizat. De multe ori pastram lucruri inutile parandu-ni-se ca vom avea sigur nevoie de ele in curand si… ce vom face daca nu le mai avem? Solutii exista intotdeauna; ne-am gandit deci sa iti prezentam cateva sfaturi si idei testate si confirmate, care sa te ajute in lupta cu dezordinea. Pentru inceput, retine ca dezordinea se creeaza adesea prin procrastinare – amani sa termini ce ai de facut si ajungi sa te pierzi in sarcini nefinalizate.
Nu lasa lucruri aruncate pe mese, masute si rafturi
Suprafetele plane parca sunt niste magneti pentru tot ceea ce duce la dezordine – cunosti mai mult ca sigur imaginea unei masute pline cu ziare, pixuri si agrafe sau a unui raft cu cateva agende si pixuri ingramadite printre niste decoratiuni. Cel mai bine ar fi sa opresti dezordinea inainte sa apara, deci gaseste un loc potrivit pentru fiecare maruntis si ramai cu ochii in patru.
Hainele pe care le mai porti o data
Nu intotdeauna alegem sa punem la spalat hainele purtate o singura data, pastrandu-le pentru inca o purtare. Unde ajung ele? Pe scaunul liber din dormitor sau, mai rau, chiar pe pardoseala. Incearca pe cat posibil sa le gasesti un loc hainelor nici murdare, dar nici curate; iti sugeram, de exemplu, cateva carlige pe care sa le pui pe perete, un cuier portabil pe care sa il amplasezi pe usa sau, daca dimensiunea dulapului iti permite, dedica o zona mica din dulap acestor haine.
Arunca / recicleaza ziarele si revistele
Nu este necesar sa pastrezi un intreg numar al unei reviste doar pentru ca ai gasit o reteta care iti place sau un articol folositor. Rupe paginile respective, pastreaza-le intr-un dosar dedicat si arunca restul revistei. Sau mai bine, il poti recicla creand un obiect decorativ original, ca aceasta oglinda.
Sorteaza-ti corespondenta
Parca nimic nu se multiplica la fel de repede ca numarul de plicuri puse unul peste altul. Sunt incluse aici si chitantele pe care le primesti, asa ca sorteaza si arunca ce nu este necesar. Pentru corespondenta, poti avea cutii mici in care sa asezi facturile, scrisorile de la prieteni etc., iar chitantele le poti pune intr-un plic separat.
Curata zilnic suprafetele pe care le folosesti des
Gandeste-te la blatul de bucatarie, locul de luat masa sau polita din baie. Verifica o data pe zi, in fiecare zi, ca acestea sa fie curate si ordonate si rezista tentatiei de a lasa acolo obiecte care nu apartin – un singur obiect nelalocul lui parca le invita pe altele sa i se alature.
Intai organizeaza, apoi cumpara
Daca simti ca e nevoie de mai multe spatii de depozitare (vezi cutii si cosuri), iti recomandam ca inainte sa verifici depozitarile deja existente si sa vezi daca le poti goli. Atunci cand vezi obiectele pentru depozitare la magazin, mai ales daca au un design placut, esti tentat sa le achizitionezi, dar nu vrei sa iti umpli casa de cutii si cosuri goale pentru ca si asta va duce tot la dezordine.
Fa treburile pe rand
Exista riscul sa te simti coplesit de situatie in cazul in care dedici o singura zi tuturor ordonarilor din casa. Putini oameni reusesc sa aiba energie sau sa ramana concentrati timp de aprox. 6-8 ore, cat ti-ar lua sa faci ordine in toata casa. Indicat este sa aloci 2-3 ore fiecarui spatiu si sa le organizezi pe rand. Vei fi astfel motivat sa continui.
Spor la treaba!