Resedinta de vacanta intr-un turn de pe coastele Greciei
Turnul fortificat, datand din secolul al XIX-lea de pe coasta Capului Tainaron din Grecia a fost transformat intr-o locuinta de vacanta cu trei dormitoare protejate la interiorul peretilor masivi din piatra. Arhitectii Kostas Zouvelos si Kassiani Theodorakakou sunt responsabili pentru proiectul de reconversie al acestei structuri centenare in ceea ce acum se cheama Tainaron Blue Retreat.
Acest turn este un exemplu tipic de constructie menita sa asigure protectia asezarilor si care se gasesc raspandite pe toata faleza peninsulei Mani. Regulamentul de conservare a impus arhitectilor sa pastreze structura existenta, executandu-se lucrari de conservare si renovare ale peretilor din piatra dupa introducerea utilitatilor curente in spatiile interioare.
„Restaurarea cladirii traditionale a rezolvat problemele legate de textura veche a zidariei, astfel ca aspectul final al turnului este acela al unei constructii care rasare din chiar stanca pe care sta” declarau arhitectii. Un mortar facut dupa o reteta traditionala, denumit kourasani, contine pamant local, pudra de argila, var, nisip de rau si o putin ciment, a fost aplicat pe suprafata interioara si exterioara a peretilor pentru a le spori rezistenta.
La interiorul turnului spatiul a fost impartit pentru a gazdui trei apartamente si o zona comuna, la primul nivel care contine bucataria si locul de luat masa. De aici se accede pe o terasa amenajata pe acoperisul unei mici constructii anexa. La interiorul acesteia se afla un dormitor cu pat dublu is tavane boltite, spatiul acestuia putand fi legat de dormitorul adiacent prin deschiderea unei usi. La partea superioara a turnului se afla un apartament cu doua dormitoare cu pat dublu, spatiul principal fiind legat de mezanin prin intermediul unei scari. Un mic balcon din lemn amplasat pe una din lateralele turnului ofera turistilor vederi spre mare. Fiecare camera are baia proprie si dulapuri incastrate.
Pe langa turn, lucrarile de renovare au inclus amenajarea curtii interioare, a unei terase deschise si a unei piscine infinite. Materialele folosite au fost aceleasi pentru a se pastra caracterul unitar al compozitiei.
Rezultatul este o serie de cladiri si spatii cu design deosebit, care mentine viu aspectul original al vechilor fortificatii oferind confort si o atmosfera pitoreasca celor care doresc sa isi petreaca concediile aici.
Mai multe informatii gasiti la www.dezeen.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa