Rolul vitezei aerului in eliminarea de caldura
In general, vara lasam fereastra deschisa pentru a beneficia de racorire dar spre dimineata, racoarea devine inconfortabila. Ce este de facut?
Instalarea unui sistem de ventilare cu recuperare de caldura realizeaza un confort optim datorita aerului proaspat care realizeaza o miscare a aerului eliminand o cantitate importanta de caldura din interior.
Unul din parametrii confortului termic este viteza aerului. Aceasta realizeaza un schimb de caldura convectiv la nivelul pielii si astfel caldura degajata de corp este eliminata.
Valorile indicelui PMV sunt cuprinse intre -3 și 3 ca și cele ale scarii ASHRAE. Ele cuantifica parerea medie a unui grup de subiecti cu privire la starea de confort. Asociat acestui parametru este indicele PPD (Predicted Percent of Dissatisfaction) ce indica procentul din ocupantii unei incinte aflati in disconfort termic.
O simulare a PMV-PPD a fost facuta cu softul online la adresa: http://www.eat.lth.se/fileadmin/eat/Termisk_miljoe/PMV-PPD.html.
In Figura 2, daca viteza aerului este 0,1m/s, va fi o senzatie de caldut spre cald (1,71) cu un procent de nemultumiti de 61%.
In figura 3, la marirea vitezei aerului pana la 1m/s. va fi o senzatie de caldut (1,35) cu un procent de nemultumiti de 42%. Niste notiuni studiate de cercetatorii de la CAMBI, arata faptul ca viteze de pâna la 1m/s pot fi utilizate fara probleme la curenti de aer cu temperaturi de cel putin 29 °C. Studii similare sustin acest lucru, ajungând la concluzia ca o curgere turbulenta poate avea un efect perceput ca placut al curentului de aer in anumite conditii de temperatura.
Deci numai prin miscarea aerului putem avea un plus de confort. Acest fenomen este datorat si faptului ca se elimina o cantitate de caldura.