Rudy Ricciotti despre Muzeul Memorial de la Rivesaltes la SHARE Forum 2017
Proiectul este o interventie puternica in mijlocul ruinelor unui fost lagar construit in 1938 initial ca tabara militara, fiind locul de stationare pentru 60000 de persoane de-a lungul secolului XX – muzeul devine astfel un memorial al tuturor indezirabililor.
Nascut in 1952, Rudy Ricciotti termina in 1975 Scoala de ingineri din Geneva, iar in 1980 este absolvent al Scolii de arhitectura de la Marseille, avand o cariera orientata in special asupra programului muzeal contemporan. Se declara a fi un sustinator al conceptului demuzeificarii muzeelor si un adept al betonului aparent. In decursul anilor a primit Marele premiu national de arhitectura, Medalia de aur a Fundatiei Academiei de Arhitectura si este numit Cavaler al Legiunii de onoare, Comandant al ordinului artelor si literelor si Ofiter al Ordinului national de merit.
Printre realizarile sale cele mai importante se numara Muzeul civilizatiilor Europei si ale Mediteranei MUCEM din Marsilia, Departamentul Artelor Islamice din incinta Muzeului Luvru, Muzeul Jean Cocteau din Menton, Podul Republicii de la Montpellier, Centrul International pentru arta si cultura CIAC din Liege sau Filarmonicele din Gstaad, Elvetia si Potsdam, Germania.
Contextul aparte in care Muzeul memorial de la Rivesaltes apare este unul care vorbeste atat despre un trecut al lagarelor care se vrea inca amintit, cat si despre un prezent de necrezut in care greselile trecutului reapar, in care omul se regaseste din ce in ce mai des in ipostaza indezirabilitatii.
Cladirea se inchide formal si nu comunica nimic exteriorului, singurele deschideri fiind catre cer – prin cele trei curti interioare asociate celor trei programe conexe de cafenea, centru de lucru administrativ si centru de cercetare si documentare – si catre pamantul caruia ii seamana – prin intermediul celor trei accese publice care coboara in incinta scufundata.
Tacerea este accentuata de geometria rigida ortogonala si de materialitatea monolitica a betonului aparent care preia elementele militare ale intregii asezari, dar care nu se da inapoi de la a face conexiuni cu existentul printr-un gest simplu, masiv si totusi umil, creandu-i la randul sau un context. Toate sistemele suport duc acest concept al muteniei inclusiv in dimensiunea tehnica a constructiei, optandu-se pentru pereti dubli care ascund termoizolatia si elementele de preluare a apelor pluviale.
Panta acoperisului se ridica lin pana la cota acoperisurilor fostelor baraci militare ale lagarului care lipsesc in prezent, nemairamanand decat marturia partiala a unor ziduri perimetrale incomplete. Se creaza astfel aici o interventie care se aseaza in pamant ca o declaratie muta a timpului si a omenirii, un corp de 240 de metri lungime care nu vorbeste nimic, dar care se lasa citit de la un capat la altul.
Plan al interventiei
Sursa foto: Rudy Ricciotti + Passelac & Roques
"Nu putem ramane detasati de istoria bazei de la Rivesaltes prin discursuri indiferente dramelor umane care s-au desfasurat aici. Memorialul este tacut si greoi. Este aici pentru a incasa loviturile in locul celorlalti. In locul absentilor. Trebuie sa fie un corp care preia responsabiliatea memoriei”.
Memorialul Rivesaltes – scurt metraj de prezentare
Finalist al Premiului Uniunii Europene pentru arhitectura contemporana- Mies van der Rohe Award 2017
Sursa video: EU Mies Award
Acest proiect face parte din seria finalistilor Premiului Mies van der Rohe 2017 si este premiat Marele premiu special al juriului ’Equerre d’Argent. Printre premiile arhitectului Rudy Ricciotti si ale agentiei sale de arhitectura se mai numara si Prix du Musée 2015 al Consiliului Europei pentru MUCEM, Premiul de excelenta pentru constructii din beton decernat de Institutul American al betonului, in 2015, sau Premiul de Excelenta pentru cladiri low-rise.
Pentru a fi prezent la conferintele din cadrul RIFF 2017, un eveniment SHARE Forum, si a vedea prezentarea arhitectului Rudy Ricciotti inscrie-te aici pana la 1 septembrie atunci cand perioada promotioanla ia sfarsit.
Aceasta editie va aduce impreuna mai mult de 250 de arhitecti, designeri, investitori si beneficiari, lideri pe piata constructiilor, dar si companii care ofera solutii pentru fatade, acoperisuri, izolatii si pardoseli. Conferinta este considerata un program continuu de invatare pentru arhitecti si este organizata in parteneriat cu Ordinul arhitectilor din Romania, fiind moderata de domnul Serban Tiganas, presedintele OAR.