S-a deschis cel mai mare planetariu din România, un proiect unic în Europa
Dotat cu un ecran sub forma de cupola cu o deschidere de aproximativ 14 metri, dublu fata de alte constructii similare din tara, planetariul din Brasov pune la dispozitia vizitatorilor 105 locuri, dintre care doua pentru persoane cu dizabilitati, aceasta fiind, de asemenea, cea mai mare capacitate din Romania pentru un planetariu. Imobilul este prevazut cu un lift, pentru a facilita accesul persoanelor in scaun rulant.
Potrivit conducerii Gradinii Zoologice din Brasov, este singurul planetariu din Europa aflat in incinta unei gradini zoologice.
Sala in forma de amfiteatru cu o inclinatie de 23,5 grade, asemenea axei Pamantului, invita la o fascinanta calatorie in lumea astrilor.
Pe langa explorarea spatiului cosmic, vor fi proiectate si documentare cu viata de pe Terra, din jungla pana in adancul oceanelor, iar cei mici vor putea urmari desene animate educative. Primaria Brasov a promis ca vor putea fi vizionate aici, in timp real, chiar si diverse fenomene astrologice.
Gratie celor doua proiectoare laser cu sistemul 4K, care asigura o calitate superioara a imaginii, si a unui sistem de sunet performant, cu 7 canale de sunet si aproximativ 14 boxe, spectatorii vor avea impresia ca se afla chiar in mijlocul actiunii.
Amenajarea planetariului, un proiect de 8,205 milioane de lei, a fost realizata de firma brasoveana Har&H incepand cu primavara anului trecut. Cladirea a fost construita in urma cu trei ani, cand a fost modernizata si gradina zoologica din Brasov, costurile ridicandu-se la 2,432 milioane de lei.
Dintre celelalte opt planetarii existente in Romania, care utilizeaza standardul 2K, cele mai mari au aproximativ 50 de locuri si un diametru al cupolei de pana la 7 metri.