Scările interioare - cum să previi accidentele?
“A alunecat pe scara” sau “A cazut de pe scara” - doua propozitii pe care, din nefericire, nu le auzim rar. Accidentele petrecute pe scari sau in jurul lor au loc atat acasa, cat si la serviciu, iar totul se intampla, in general, din cauza pierderii echilibrului si neatentiei.
Pentru ca accidentele de pe scari pot fi deosebit de grave si pot duce la decese, codurile de proiectare si de constructie pentru scari sunt foarte riguroase. Buna proiectare a unei scari poate reduce in mod substantial riscul de a calca gresit, asigurand elemente ce restaureaza echilibrul, dar chiar si un proiect excelent de scara nu poate elimina complet riscul accidentarii. De multe ori, accidentele apar in urma neatentiei, folosirii improprii a scarilor si / sau incaltamintei nepotrivite. Deci, pe langa proiectarea corespunzatoare a scarilor, iata si ce poti tu face pentru a preveni accidentele tale si ale celor din jur.
1) Ai grija la murdarie si dezordine
Pastreaza treptele curate, fara nimic pe ele care te-ar putea face sa aluneci. De asemenea, evita sa faci gramezi de lucruri (indiferent de care si pentru cat timp) in jurul scarilor. Nu stii niciodata cum iti pierzi atentia si, intr-un moment, ajungi sa te impiedici si poate sa te accidentezi. Daca ai copii, invata-i si pe ei sa nu isi lase jucariile pe sau pe langa trepte.
2) Evidentiaza marginile treptelor
Acest lucru te ajuta, practic, sa le vezi mai bine si sa nu ai surpriza neplacuta de a calca in gol. Poti, odata, colora marginile treptelor intr-o culoare aprinsa si contrastanta, dar va trebui sa ai grija ca vopseaua sa nu se decoloreze. O alta varianta, mai practica, este sa aplici fire de sfoara colorata sau bucati de cauciuc de marginea treptelor. Ai grija sa fie strans lipite de trepte si sa nu se slabeasca, altfel poti ajunge sa te impiedici de ele si nu rezolvi nimic.
3) Iluminat
Majoritatea oamenilor isi instaleaza un corp de iluminat deasupra scarii interioare, fiind o cerinta esentiala de siguranta si de confort. Dar acum iti vorbim despre o sursa de iluminat in plus, si anume luminile amplasate pe contratrepte. Acestea te vor ajuta sa nu te impiedici si sa nu te lovesti de trepte. In plus, le poti tine aprinse pe timpul noptii, in caz ca ai nevoie sa cobori, daca lumina de deasupra scarii este prea puternica. In plus, asigura un intrerupator la fiecare capat al scarii.
4) Atentie la incaltaminte
Ne referim, in special, la papucii pe care ti-I alegi si la materialul din care este realizata scara. Problema este ca un exercitiu de logica: bineinteles ca atunci cand scara este, de exemplu, din lemn lucios, iti vor trebui niste papuci cu talpa aderenta si in niciun caz nu iti vom recomanda sa folosesti scarile in sosete. Daca materialul scarilor nu este unul aunecos, atunci ai mai multa libertate de miscare, dar cel mai bine este sa te asiguri cat poti de bine.
5) (Cel putin) O balustrada
Balustrada pare un element care vine de-a gata, odata cu scara, dar vei ramane surprins de cata lume omite sa isi amplaseze acest element de siguranta. Balustrada te ajuta sa te sustii atunci cand risti sa cazi si te conduce sa folosesti scara cum trebuie daca lumina este stinsa sau slaba. Mai gandeste-te si la faptul ca scarile trebuie folosite de persoane de toate varstele, iar cei in varsta si copiii mici au cel mai adesea nevoie sa se sprijine de balustrada.
6) Ai grija la cum folosesti scara
Urmatoarele sfaturi tin, pana la urma, de bunul simt al fiecaruia dintre noi; nu cara bagaje, cutii grele si alte lucruri voluminoase pe scara decat daca stii sa o faci cum trebuie sau daca ai un ajutor de incredere. Iar daca nu ai avut grija la implementarea sfaturilor enumerate mai sus, atunci cu atat mai mult. Ai grija si nu te pune in pericol.