Serban Tiganas, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania: "Nu ne putem permite sa avem constructii publice de proasta calitate"
Aflat la conducerea OAR din 2010, arhitectul Serban Tiganas militeaza pentru cresterea nivelului de calitate, responsabilitate si sustenabilitate a constructiilor din Romania.
"Ma bucur ca piata romaneasca a izolatiilor capata atentia cuvenita, prin lansarea termosistemelor REDArt de catre compania ROCKWOOL. In ultimii ani, am asistat la o adevarata cursa pentru imbunatatirea calitatilor termice ale constructiilor, despre care cred ca se afla departe de a fi castigata. Este nevoie de cei puternici, de jucatori importanti care furnizeaza materiale performante pentru constructii. Trebuie sa construim o cultura a constructiilor durabile. De fapt, aici discutam mai mult de mentalitati si mai putin de performanta. In Romania, suntem inca in zodia pretului celui mai mic, iar calitatea nu este deloc la pretul mic. Se lucreaza cu materiale, manopera, toate de calitate inferioara, ceea ce inseamna de fapt sa storci orice santier de resurse si sa obtii profit maxim, lucru ce nu este durabil. Trebuie sa ne obisnuim sa cerem mai mult de la constructii si poate aceasta cultura a construirii asumate va progresa in directia potrivita”, a declarat arhitect Serban Tiganas, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, in cadrul evenimentului de lansare a termosistemelor ROCKWOOL REDArt, ce a avut loc miercuri, 13 aprilie 2016, la Bucuresti, in prezenta Excelentei Sale, Dl Karsten Vagn Nielsen, Ambasadorul Regatului Danemarcei in Romania.
"Nu ne permitem sa avem constructii publice de proasta calitate pentru ca acolo se seteaza nivelul de calitate dintr-o industrie nationala. De aceea, consider ca primul beneficiar al termosistemelor REDArt ar trebui sa fie domeniul public. Bineinteles, industria cladirilor pentru birouri, care dupa observatiile si studiile mele, reprezinta primele constructii ce ofera sustenabilitate la sistem avansat, este clientela de baza a companiei ROCKWOOL. Dincolo de calitatile efective ale acestor sisteme si rolul lor in izolarea constructiilor, discutam de materiale foarte stabile in timp, durabile si ecologice, avand amprenta de carbon scazuta", a mai spus arhitectul Serban Tiganas.
Lansat de ROCKWOOL, lider mondial in industria izolatiilor din fibre minerale, REDArt este primul sistem complet de izolare a fatadelor, ce poate imbunatati eficienta energetica a cladirilor, asigurand totodata o gama atractiva de finisaje. Protectie la foc, confort acustic, siguranta, culoare, inspiratie si confort pentru spatii locative - sunt criteriile care au stat la baza crearii acestui termosistem, care incorporeaza vata minerala bazaltica. Sistemul se instaleaza pe peretii exteriori, pentru a reduce pierderile de caldura, precum si pentru a extinde durata de viata a cladiriilor. Izolatiile exterioare sunt unele dintre cele mai eficiente metode de imbunatatire a performantei energetice a cladirilor. Vata minerala bazaltica este de neegalat din punctul de vedere al rezistentei la foc, al izolarii fonice, al durabilitatii si al sustenabilitatii, fiind cea mai buna alegere atunci cand se instaleaza un sistem construit sa reziste in orice situatie.